27. Septembra 2022.

Danska: Gas iz Sjevernog Toka 2 curi u Baltičko more

Big Portal

Nemačka vlada je saopštila da je u kontaktu sa danskim vlastima i da radi sa lokalnim istražnim organima, kako bi otkrila šta je dovelo do naglog pada pritiska u gasovodu, prenosi Rojters.

Plan je bio da Severni tok 2 udvostruči isporuke ruskog gasa u Nemačku preko Baltičkog mora, ali Berlin je blokirao izdavanje dozvole za rad zbog ruskog napada na Ukrajinu, navodi britanska agencija.

Danska pomorska uprava prijavila je juče curenje gasa u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, koje se nalazi blizinu neaktivnog ruskog gasovoda Severni tok 2.

Dispečer Severnog toka 2 na prelazu na kopno primetio je nagli pad pritiska na Liniji A gasovoda Severni tok 2”, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da je pokrenuta istraga i da su obaveštene nadležne vlasti Danske, Nemačke, Švedske, Finske i Rusije.

U ponedeljak uveče, operater gasovoda Severni tok 1, koji je radio smanjenim kapacitetom od sredine juna pre nego što je u avgustu potpuno obustavio snabdevanje, takođe je prijavio pad pritiska na obe linije gasovoda.

Predsednik nemačkog mrežnog regulatora Klaus Miler rekao je na Tviteru da je zbog pada pritiska u oba gasovoda „ sitauacija nepeta“.

Regulator je saopštio da trenutno nije poznato šta je izazvalo pad pritiska, dodajući da taj događaj nije imao uticaja na bezbednost snabdevanja u Nemačkoj i da je nivo skladišta gasa u zemlji bio oko 91 odsto.

Gasovod, koji je trebalo da udvostruči obim gasa koji teče iz Sankt Peterburga ispod Baltičkog mora u Nemačku, upravo je bio završen i napunjen sa 300 miliona kubnih metara gasa, kada je Nemačka otkazala njegovu upotrebu nekoliko dana pre ruskog napada na Ukrajinu.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare