Danas zaupokojena liturgija mitropolitu Amfilohiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Danas zaupokojena liturgija mitropolitu Amfilohiju

U Cetinjskom manastiru danas će, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, biti služena zaupokojena liturgija blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorski Amfilohiju.
Zaupokojena liturgija u Cetinjskom manastiru biće služena 9.00 časova, a za 13.00 časova predviđen je ispraćaj zemnih ostataka mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog manastira za Podgoricu, gdje će biti molitveno dočekane u 14.00 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja.

U Hramu će biti sve do sutra, kada će biti služena Sveta arhijerejska zaupokojena liturgija kojom će načalstvovati NJegova svetost patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja, saopšteno je iz Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori.

Nakon liturgije biće služeno opijelo i obavljena sahrana u kripti Sabornog hrama u Podgorici, po želji blaženopočivšeg mitropolita.

Iz Episkopskog savjeta su naveli da će sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, dok će u danima nakon sahrane svakodnevno biti služena Sveta liturgija i pomeni u hramovima.

Vjerni narod će u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja moći da se pokloni mitropolitovom grobu.

Episkopski savjet očekuje od državnih organa da daju svoj doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta.

“Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova – junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe”, navode iz Episkopskog savjeta.

Iz Episkopskog savjeta navode da će se danas, kada se praznuje i Lučindan, oglasiti zvona sa parohijskih i manastirskih hramova u 10.00 i 16.00 časova, te da će nakon večernjih službi biri održan pomen.

Sutra u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biće služena Sveta zaupokojena liturgija sa početkom u 9.00 časova, nakon koje će uslijediti pomen mitropolitu Amfilohiju.

Mitropolit Amfilohije upokojio se juče ujutru nakon primanja svete tajne pričešća u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

Mitropolit Amfilohije je u bolnicu primljen 6. oktobra zbog zapaljenja pluća uzrokovanog infekcijom novog virusa korona.

Iz Episkopskog savjeta SPC navode da se mitropolitovo zdravstveno stanje pogoršalo u četvrtak, 29. oktobra, kada je prilikom jutarnjeg kontrolnog pregleda primijećeno da otežano diše uz bol u grudnom košu.

“O upokojenju mitropolita Amfilohija obaviješten je Sveti Arhijerejski Sinod SPC, koji će preduzeti dalje korake po pitanju činjenice da je naša episkopija ostala udova”, navode iz Episkopskog savjeta.

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar