Danas vanredna sjednica Savjeta ministara BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Danas vanredna sjednica Savjeta ministara BiH

Za danas je zakazana 66. vanredna (telefonska) sjednica Savjeta ministara Bosne i Hercegovine na kojoj će se glasati o odobravanju sredstava za oktobarske izbore. Sjednica počinje u 14:00 sati.

Ministri će na zahtjev Centralne izborne komisije glasati o Prijedlogu odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akomuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini.

CIK je početkom maja raspisala Opšte izbore u BiH koji bi se trebali održati u oktobru, međutim Savjet ministara nije donijelo budžet za tekuću godinu, pa samim tim nisu osigurana sredstava.

U skladu sa Izbornim zakonom državne institucije su moraju obezbijediti sredstva u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju izbora.

S obzirom na to da ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ) već mjesecima blokira odobravanje sredstava i poziva se na proceduru redovnog usvajanja budžeta koja može trajati veoma dugo, nejasno je kako će ministri koji dolaze iz ove stranke danas glasati.

Za organizaciju ovogodišnjih izbora potrebno je 12,5 miliona KM, a novac je CIK-u potreban što prije kako bi se moglo krenuti s realizacijom organizacije.

CIK je ranije tražio da se, zbog neusvajanja budžeta novac izdvoji iz budžetske rezerve iz prošle godine, jer ga ima i više nego dovoljno.

(Klix)

Danas objavljeno

Srpski patrijarh u Herceg Novom – prvi put poslije 43 godine

M.

Ruska PVO odbila napade na Energodar i Zaporožje

M.

Suspendovan pomoćnik načelnika Policijske uprave Banjaluka: Iz MUP Srpske tvrde da je napao policajce u Mrkonjić Gradu

M.

Ostavite komentar