Danas su Miholjske zadušnice – molitvama i paljenjem sveća sećamo se preminulih - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Danas su Miholjske zadušnice – molitvama i paljenjem sveća sećamo se preminulih

Danas su Miholjske zadušnice, dan koji pravoslavni hrišćani posvećuju svojim preminulim precima i, prema tradiciji, obilaze grobove, pale sveće i služe pomene. Ove godine Miholjske zadušnice poklopile su se sa danom posvećenom Jovanu Bogoslovu.

Svake subote liturgijski se sećamo onih koji više nisu sa nama. Posebno se izdvajaju četiri zadušna dana – subote uoči Vaskršnjeg posta, praznika Svete Trojice, Mitrovdana, i današnja, uoči Miholjdana.

Molitvama, paljenjem sveća, parastosima i pomenima, vernici se na današnje Miholjske zadušnice sećaju preminulih srodnika, prijatelja i poznanika i mole Gospoda za pokoj i mir njihovih duša i oprost grehova koje su počinili za života.

Ukoliko nije moguće izaći na groblja, sveću pokojnicima valjalo bi upaliti u crkvi.

Ove godine, Miholjske zadušnice poklopile su se sa danom posvećenom Jovanu Bogoslovu. Za njega se kaže da je bio omiljen Hristov učenik.

Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod Krstom raspetog Gospoda, ne napuštajući ga, obećavši da će on čuvati Presvetu Bogorodicu i služiti je do Njenog uspenija.Po običajnom kalendaru, ljudi sa sela treba da odmaraju svoju stoku, a žene da ne diraju pletivo, makaze, ni igle.

Danas objavljeno

Direktoru Bosnalijeka određen pritvor

M.

Uhapšene supruge Belivuka, Miljkovića i Ivanovića

M.

Nevrijeme u Dalmaciji

M.

Ostavite komentar