20. Septembra 2021.

Danas sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Big Portal

Prema najavama lidera pojedinih političkih stranaka iz Republike Srpske, poslanici iz tog entiteta neće učestvovati u radu Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Pojedini mediji su prenijeli izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji je kazao da „neće niko ići od Srba“, te da postoji jasan politički stav.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović juče je, komentarišući Dodikovu izjavu da niko od Srba 20. septembra neće ići na sjednicu Predstavničkog doma PSBiH, naveo da ne postoji nikakav zajednički formalni dogovor parlamentarnih stranaka iz RS oko neučestvovanja na sutrašnjem zajedanju PSBiH, „tako da niko nije ovlašten da govori u ime svih parlamentarnih stranka i njenih klubova, pa ni u ime SDS-a koji će se i u ovoj situaciji ponašati principijelno“.

Predstavnici RS u institucijama BiH odlučili su da ne učestvuju u radu državnih institucija nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. jula ove godine.

Zbog najave nedolaska poslanika iz RS bila je otkazana i sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta koja je trebala biti održana krajem jula.

(Fena)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare