Danas se izriče presuda narkobosu El Chapu, očekuje se da će biti doživotna - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Danas se izriče presuda narkobosu El Chapu, očekuje se da će biti doživotna

JEDNOG od najozloglašenijih narkobosova, 62-godišnjeg Joaquina Guzmana poznatog po nadimku “El Chapo”(Kratki), kojemu će danas u New Yorku biti izrečena presuda, gotovo sigurno očekuje doživotna zatvorska kazna.  Ročište je više manje formalnost: Guzman, bivši vođa narkokartela Sinaloa, u februaru je proglašen krivim za kaznena djela počinjena tokom perioda od četvrt stoljeća,…

JEDNOG od najozloglašenijih narkobosova, 62-godišnjeg Joaquina Guzmana poznatog po nadimku “El Chapo”(Kratki), kojemu će danas u New Yorku biti izrečena presuda, gotovo sigurno očekuje doživotna zatvorska kazna. 

Ročište je više manje formalnost: Guzman, bivši vođa narkokartela Sinaloa, u februaru je proglašen krivim za kaznena djela počinjena tokom perioda od četvrt stoljeća, uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD.

Optužbe, koje uključuju i pranje novca te kriminalna djela povezana s oružjem, takve su težine da podrazumijevaju kaznu doživotnog zatvora.

Tužiteljstvo traži i da El Chapo preda gotovo 13 milijardi dolara

Prošle sedmice su tužitelji od američkog saveznog suca Briana Cogana zatražili da El Chapu doda i simboličkih dodatnih 30 godina zatvora zbog upotrebe vatrenog oružja u svom poslovanju, opisujući ga kao “krvožednog i okrutnog”.

Takođe traže da preda 12,7 milijardi američkih dolara što je, kako tvrde, vrlo skromna procjena prihoda koje je njegov kartel zaradio od prodaje narkotika u SAD-u. Za sada američke vlasti nisu uspjele vratiti ni centa.

El Chapo se smatra najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, a kartel Sinalou vodio je zajedno s Ismaelom Zambadom zvanim El Mayo od 1989. do 2014.

Tokom tromjesečnog suđenja sudije su čuli dokaze o njegovim zlodjelima – svjedoci su opisivali kako je El Chapo premlaćivao, ubijao i žive zakapao one koji su mu se našli na putu, uključujući doušnike i pripadnike suparničkih bandi.

Na današnjem izricanju presude barem će se jedna svjedokinja, žena za koju tužitelji tvrde da je preživjela naručeno ubistvo, obratiti nadležnima u njujorškoj sudnici.

Ide u Alkatraz na Stjenjaku

Porota je na suđenju imala priliku čuti i najsitnije detalje o vođenju operacija kartela, kao i potankosti iz Guzmanovog uzbudljivog života.

Karijeru je započeo radeći na poljima marihuane u kolumbijskoj državi Sinaloa, no sada će, kako se čini, ostatak života provesti u zatvoru poznatom kao “Alkatraz na Stjenjaku” – saveznom zatvoru s najstrožim mjerama sigurnosti u Florenceu, Coloradu.

Tamo će ga kao “cimeri” dočekati jednako slavni i zloglasni, među kojima su anarhoterorist i briljantni matematičar Ted Kaczynski zvan “Unabomber”, takođe domaći terorist Terry Nichols koji je 1995. digao u zrak kompleks saveznih službi u središtu Oklahoma Cityja pri čemu je poginulo 168 ljudi, a preko 800 je bilo povrijeđeno, Richard Reid, britanski terorist al Kaide poznat kao “bombaš s cipelama” koji je osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja 2001. da digne u zrak avion na prekoatlantskom letu eksplozivom skrivenim u cipelama te Dzokhar Tsarnaev, terorist koji je 2013. izveo napade na učesnike Bostonskog maratona. On u tom zatvoru iščekuje izvršenje smrtne kazne.

Od izručenja je u samici

Guzman se od izručenja SAD-u 2017. nalazi u samici zatvora u južnom dijelu Manhattana. Konstantno se žali na uslove svog zatočeništva, posebno što je njegova samica bez prozora stalno osvijetljena. U srijedu će taj kralj narkotika, koji je dva puta pobjegao iz meksičkog zatvora, 2001. i 2015., posljednji put moći vidjeti svoju suprugu Emmu Coronel i dvije kćerke.

“Zahtjev tužitelja za doživotnim zatvorom i dodatnih 30 godina je farsa. Njegova osuda i utamničenje zbog šverca droge neće ništa promijeniti u tzv. ratu protiv narkotika”, kazao je El Chapov advokat Eduardo Balarezo.

Bridget Brennan, posebna tužiteljica New Yorka za narkotike, potvrdila je da uklanjanje El Chapa iz javnosti neće umanjiti uticaj Sinaloa kartela koji doprema većinu droge u SAD.

Index

Danas objavljeno

Nekoliko prednosti odrastanja djece uz kućne ljubimce

Vanja A

Otac princeze Charlene progovorio o njenom zdravstvenom stanju

Vanja A

Tinejdžer tužio auto školu jer je pao na vozačkom ispitu!

Vanja A

Ostavite komentar