Danas presuda narkobosu El Čapu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Danas presuda narkobosu El Čapu

Hoakinu “El Čapo” Guzmanu, jednom od najozloglašenijih narkobosova, danas će u Njujorku biti izrečena presuda. Mediji prenose da ga sigurno očekuje doživotna zatvorska kazna.

Hoakinu “El Čapo” Guzmanu, jednom od najozloglašenijih narkobosova, danas će u Njujorku biti izrečena presuda. Mediji prenose da ga sigurno očekuje doživotna zatvorska kazna.

Ročište je više manje formalnost: Guzman, bivši vođa narkokartela Sinaloa, u februar je proglašen krivim za krivična djela počinjena tokom razdoblja od četvrt vijeka, uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD.

Krivična djela

Optužbe, koje uključuju i pranje novca te kriminalna djela povezana s oružjem, takve su težine da podrazumijevaju kaznu doživotnog zatvora.

Prošle sedmice tužioci su od američkog saveznog suca Brajan Kogan zatražili da El Čapu doda i simboličkih dodatnih 30 godina zatvora zbog upotrebe vatrenog oružja u svom poslovanju, opisujući ga kao krvožednog i okrutnog.

Takođe, traže da preda 12,7 milijardi američkih dolara što je, kako tvrde, vrlo skromna procjena prihoda koje je njegov kartel utržio od prodaje narkotika u SAD-u. Za sada američke vlasti nisu uspjele vratiti ni centa.

El Čapo se smatra najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Eskobara, a kartel Sinalou vodio je zajedno s Ismaelom Zambadom zvanim El Majo od 1989. do 2014. godine.

Tokom tromjesečnog suđenja porotnici su čuli dokaze o njegovim zlodjelima – svjedoci su opisivali kako je El Čapo premlaćivao, ubijao i žive zakopavao one koji su mu se našli na putu, uključujući doušnike i pripadnike suparničkih bandi.

Preživjela ubistvo

Na današnjem izricanju presude barem će se jedna svjedokinja, žena za koju tužioci tvrde da je preživjela naručeno ubistvo, obratiti prisutnima u njujorškoj sudnici.

Porotnici su na suđenju imali priliku čuti i najsitnije detalje o vođenju operacija kartela, kao i pojedinosti iz Guzmanovog uzbudljivog života.

Karijeru je započeo radeći na poljima marihuane u kolumbijskoj državi Sinaloa, ali sada će, kako se čini, ostatak života provesti u zatvoru poznatom kao “Alcatraz of the Rockies” – saveznom zatvoru s najstrožim mjerama bezbjednosti u Florensu (Kolorado).

Dnevni Avaz

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar