Danas počinje Vaskršnji post i trajaće sve do 2. maja. U vreme posta treba da se uzdržavamo od hrane i namirnica koje sadrže sa životinjske masnoće. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika (Mladenci), dok se riba može konzumirati samo na Blagovesti i Cveti.
Vaskršnji post se naziva i Veliki post zbog svoje važnosti, ali i dužine trajanja. Sastoji se od Svete četrdesetnice i Strasne sedmice. Crkva uči vernike da se odreknu greha, kao i da uzdržavanjem dođu do spasenja i večnog života.
Posni recepti učiniće da svakodnevno uživate u jedinstvenom o sočnom ukusu zdravih namirnica.
Riba na sicilijanski način
Ovaj recept je 2018. godine proglašen za jedan od najboljih. Danas, otkrivamo vam tajnu – za jedinstven ukus treba da bockate ribu tokom pripreme kako bi upila preliv od limuna.
Potrebni sastojci:
2 kašike svežeg limunovog soka
2 kašičice soli
2 kašičice seckanog svežeg origana ili 1 kašićica sušenog
1/4 šolje ulja
Sveže mleveni biber
Odresci od ribe od 2 kilograma iseckani na debljinu od 3 centimetra
Priprema:
U maloj posudi pomešajte sok od limuna sa solju, sve dok se so ne rastvori. Dodajte origano. Lagano smesu umutite sa maslinovim uljem i dodajte biber.
Odreske sabljarke pecite na roštilju na jakoj vatri (što je moguće bliže izvoru toplote). Okrećite je na svakih 6-7 minuta. Dok se peče, probušite odreske viljuškom.
Umućeni sos prelijte po ribi i uživajte u magičnom ukusu.
Čorba od karfiola
Jednostavna za pripremu i veoma ukusna, čak i ako niste obožavatelj karfiola. Kremasta tekstura budi apetit, a ujedno, potrebno vam je veoma malo sastojaka.
Potrebni sastojci:
2 glavice karfiola sa odvojenim cvetovima
1/4 šolje maslinovog ulja
1 veliki luk, iseckan
4 čena belog luka
6 šolja vode
So i mleveni crni biber, po ukusu
Priprema:
Potopite cvetove karfiola u posudu sa blago posoljenom vodom i ostavite da odstoji 20-ak minuta. Nakon toga procedite i poređajte karfiol na aluminijumsku foliju i stavite u pleh. Poprskajte karfiol maslinovim uljem. Stavite ga u rernu i pecite dok ne porumeni. Ostavite ga na blagoj temperaturi 20-30 minuta.
Za to vreme, zagrejte maslinovo ulje u velikom loncu i dinstajte luk dok ne postane providan i staklast (oko 5 minuta). Dodajte beli luk i pečeni karfiol. Sipajte vodu i dodajte so i biber. Dinstajte dok karfiol ne omekša (oko 30 minuta).
Sipajte supu u blender, ili koristite ručni blender dok je supa u loncu. Blendirajte sve dok ne dobijete kremastu teksturu.
Foto: ShutterStock/Stepanek Photography
Salata Ole
Osvežavajuća salata koja se veoma jednostavno i brzo pravi. Hedonizam u svakom zalogaju.
Potrebni sastojci:
2 iseckana paradajza
1 tikvica iseckana na kockice
1 šolja smrznutog kukuruza
1 manji iseckani praziluk
1 avokado iseckan na kockice
2 kašike ulja
2 kašike limunovog soka
1 kašičica mlevenog kima
po ukusu malo pikantnog sosa
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte paradajz, tikvice, kukuruz, luk i avokado. Umutite pikantni sos, ulje, limunov sok i kim. Po želji, dodajte beli luk i malo soli. Ostavite sos da se ohladi i nakon 3-4 sata prelijte povrće.