15. Marta 2021.

Danas počinje post: Tri recepta za dobar početak

Big Portal

Danas počinje Vaskršnji post i trajaće sve do 2. maja. U vreme posta treba da se uzdržavamo od hrane i namirnica koje sadrže sa životinjske masnoće. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika (Mladenci), dok se riba može konzumirati samo na Blagovesti i Cveti.

Vaskršnji post se naziva i Veliki post zbog svoje važnosti, ali i dužine trajanja. Sastoji se od Svete četrdesetnice i Strasne sedmice. Crkva uči vernike da se odreknu greha, kao i da uzdržavanjem dođu do spasenja i večnog života.

Posni recepti učiniće da svakodnevno uživate u jedinstvenom o sočnom ukusu zdravih namirnica.

Riba na sicilijanski način

Ovaj recept je 2018. godine proglašen za jedan od najboljih. Danas, otkrivamo vam tajnu – za jedinstven ukus treba da bockate ribu tokom pripreme kako bi upila preliv od limuna.

Potrebni sastojci:

2 kašike svežeg limunovog soka

2 kašičice soli

2 kašičice seckanog svežeg origana ili 1 kašićica sušenog

1/4 šolje ulja

Sveže mleveni biber

Odresci od ribe od 2 kilograma iseckani na debljinu od 3 centimetra

Priprema:

U maloj posudi pomešajte sok od limuna sa solju, sve dok se so ne rastvori. Dodajte origano. Lagano smesu umutite sa maslinovim uljem i dodajte biber.

Odreske sabljarke pecite na roštilju na jakoj vatri (što je moguće bliže izvoru toplote). Okrećite je na svakih 6-7 minuta. Dok se peče, probušite odreske viljuškom.

Umućeni sos prelijte po ribi i uživajte u magičnom ukusu.

Čorba od karfiola

Jednostavna za pripremu i veoma ukusna, čak i ako niste obožavatelj karfiola. Kremasta tekstura budi apetit, a ujedno, potrebno vam je veoma malo sastojaka.

Potrebni sastojci:

2 glavice karfiola sa odvojenim cvetovima

1/4 šolje maslinovog ulja

1 veliki luk, iseckan

4 čena belog luka

6 šolja vode

So i mleveni crni biber, po ukusu

Priprema:

Potopite cvetove karfiola u posudu sa blago posoljenom vodom i ostavite da odstoji 20-ak minuta. Nakon toga procedite i poređajte karfiol na aluminijumsku foliju i stavite u pleh. Poprskajte karfiol maslinovim uljem. Stavite ga u rernu i pecite dok ne porumeni. Ostavite ga na blagoj temperaturi 20-30 minuta.

Za to vreme, zagrejte maslinovo ulje u velikom loncu i dinstajte luk dok ne postane providan i staklast (oko 5 minuta). Dodajte beli luk i pečeni karfiol. Sipajte vodu i dodajte so i biber. Dinstajte dok karfiol ne omekša (oko 30 minuta).

Sipajte supu u blender, ili koristite ručni blender dok je supa u loncu. Blendirajte sve dok ne dobijete kremastu teksturu.

Foto: ShutterStock/Stepanek Photography

Foto: ShutterStock/Stepanek Photography

Salata Ole

Osvežavajuća salata koja se veoma jednostavno i brzo pravi. Hedonizam u svakom zalogaju.

Potrebni sastojci:

2 iseckana paradajza

1 tikvica iseckana na kockice

1 šolja smrznutog kukuruza

1 manji iseckani praziluk

1 avokado iseckan na kockice

2 kašike ulja

2 kašike limunovog soka

1 kašičica mlevenog kima

po ukusu malo pikantnog sosa

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte paradajz, tikvice, kukuruz, luk i avokado. Umutite pikantni sos, ulje, limunov sok i kim. Po želji, dodajte beli luk i malo soli. Ostavite sos da se ohladi i nakon 3-4 sata prelijte povrće.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare