Danas parastos ubijenim Srbima na Zalazju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Danas parastos ubijenim Srbima na Zalazju

Danas će biti obilježeno 29 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni. Godišnjica će biti obilježena kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje.

Nakon liturgije u Crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i zainteresovane delegacije posjetit će mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju u 12:30 sati bit će služen parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove općine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i žrtve ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojičindana 1943. godine.

Time će biti završen program tradicionalne memorijalne manifestacije “Petrovdanski dani” koja se organizuje kao znak sjećanja na poginule Srbe.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Rukovodstvo srebreničke općine proglasilo je neradnim dane održavanja komemorativnih skupova i godišnjica stradanja bošnjačkog naroda 11. jula i srpskog stradanja 12. jula.

Tog tragičnog Petrovdana, osim 69 poginulih, nestala su 22 Srbina, od kojih je sedam bilo živih. Od 22 nestala, 10 je slučajno pronađeno i ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju.

Posmrtni ostaci stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih još nije pronađeno i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

Ostavite komentar