8. Maja 2022.

Danas Markovdan

Big Portal

Sveti apostol Marko napisao je Јevanđelje, a poznat je i kao saputnik i prvi pomoćnik apostola Petra. Sveti Marko je česta krsna slava u Šumadiji, ali i slava pojedinih gradova i mjesta.

Sveti Marko je bio Јevrejin, iz plemena Levijeva. Uvršten u 70 svetih apostola Hristovih. Prvo je pratio Svetog Petra koji ga je i postavio za episkopa.

Na molbu rimskih hrišćana, Sveti apostol Marko napisao je Јevanđelje, koje je lično Sveti Petar pregledao i potvrdio kao istinito.

Ovaj apostol propovijedao je Hristovu vjeru u Akvileju i Egiptu, sagradio mnoge crkve i postavljao sveštenike.

Svetitelje je činio je mnoga čudesa, pa mnogi tada povjerovaše u Isusa Hrista i krstiše se. Nastavio je put u Aleksandriju, gde je mnoge preveo u hrišćanstvo, zbog čega ga baciše u tamnicu. U trenutku njegovog pogubljenja, nebo se otvorilo i dogodio se jak zemljotres.

Njegove svete mošti u 9. vijeku, prenijte su u Veneciju, gdje su prvo pokopane u duždevoj kapeli, a potom u 11. vijeku u novu, sada širom svijeta poznatu Crkvu Svetog Marka.

Prema narodnom vjerovanju, poljski radovi na ovaj dan se izbjegavaju. Ne valja na ovaj dan ni spavati, da se ne bi spavalo preko cijele godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare