Srbija: Danas Krizni štab - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija: Danas Krizni štab

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana epidemiološka situacija, biće održana danas u 16 časova.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je ranije da će se na osnovu broja zaraženih i epidemiološke situacije odlučivati o eventualnim novim merama.

Tiodorović je istakao da je trenutna epidemioloska slika nepovoljna i da broj zaraženih raste, a da je karakteristično da u ovom talasu najviše obolevaju mlađe osobe.

Što se tiče epidemioloških mera, Tiodorović kaže da će se na sednici razgovarati o tome kako pooštriti postojeće mere i nada se da do zatvaranje i obustave rada neće biti.

Nada se da će se uz pomoć pojačane kontrole od strane inspekcijskih i komunalnih službi epidemiološki nivo koji je postojao u Srbiji pre odmora vratiti.

Očekuje se da će na sutrašnjoj sednici štaba biti doneta i oduka o modelu nastave na početku nove školske godine.

“Svi će poći normalno u školu, ali u mestima gde je 20 do 30 odsto vakcinisanih lokalna samouprava i prosvetni radnici imaju veću odgovornost, jer moraju da procenjuju situaciju na osnovu povećanja broja zaraženih, kada će morati da se predje na kombinovani ili onlajn sistem nastave”, objasnio je Tiodorović.

On je rekao i da se posledice onlajn nastave osećaju pogotovu na upisima u srednje škole i fakultete, te je uputio apel roditeljima i prosvetnim radnicima da se vakcinišu radi veće bezbednosti učenika i omogućavanja održavanja normalne nastave.

“U proteklom periodu epidemiološka situacija je bila nesigurana, dok sada ulazimo u period kada je situacija nepovoljna, a to znači da raste broj zarazenih, hospitalizovanih i onih sa fatalnim završecima, što će verovarno potrajati ceo ovaj mesec”, rekao je Tiodorović.

Stabilizovanja situacije očekuje se, naveo je on, krajem ili u najboljem slučaju polovinom septembra, kada će se broj smanjiti, ali neće dostići period kada smo imali od 20 do 70 zaraženih dnevno.

Visok je broj zaraženih, a 50 do 60 odsto zaraženih su mlađi u kategoriji od 18 do 30 godina i oni u kategoriji od 30 do 45 godina, navodi Tiodorović i objašnjava da je to posledica toga što je veliki broj starijih građana, čak preko 75 odsto u pojedinim opštinama, vakcinisan.

“Nedovoljan je broj mladih koji su vakcinisani, samo 17, 2 odsto onih od 18 do 30 godina, a radno aktivna populacija je vakcinisana 32 do 33 odsto”, rekao je on.

Tiodorović kaže da je najveći broj zaraženih u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu i Mionici, a to su mesta gde je najmanji broj ljudi pristao na imunizaciju.

“Klinička slika kod pacijenata jeste lakša, ali virus ne bira i svako može biti zaražen. Fatalan ishod za sada je još vezan za stare i hronične bolesnike koji su čak u 20 odsto slučajeva vakcinisani”, istakao je Tiodorović, dodajući da se zbog toga preporučuje treća doza vakcine.

Danas objavljeno

Varhelji sutra sa članovima Predsjedništva BiH

M.

Sarajevo jutros treći najzagađeniji grad u svijetu

M.

Vučić: Ponosan sam što smo uspjeli da sačuvamo mir

M.

Ostavite komentar