24. Augusta 2019.

Danas “Kočićev zbor” na Manjači

Big Portal

Meteorolozi najavljuju lijepo vreme, a organizatori dolazak od 30.000 do 50.000 posjetilaca iz svih krajeva BiH, te iz Srbije, Hrvatke, Austrije, Njemačke i Šavajcarske. Organizatori koride, u narodu poznatije kao „bodljavina bakova“, još su optimističniji: vjeruju da će na Manjaču ovog vikenda doći najmanje 70.000 ljudi.

To što nije izborna godina i što u Stričiće ne dolazi dugogodišnja glavna zvijezda zbora, Baja Mali Knindža, neće im, vele, pokvariti planove.

– Na koridu i na zbor dolaze ljudi koji vole narodna veselja i druženja, njih i ne zanimaju mnogo izbori, pogotovo ne one koji dolaze iz Vojvodine, Srbije i dijaspore. A što se muzike tiče, jeste, Baja je zvijezda, ali ima i zvijezda osim njega – kaže za Srpskainfo Dušan Savanović Savan, predsjednik Komisije za sportska takmičenja na zboru, koji već godinama učestvuje u organizaciji ove manifestacije.

Kako saznajemo, Stojan Kočić, ugostitelj s najvećim šatorom na zboru, koji je ranijih godina bio domaćin Baji, dovodi kao glavnu zvijezdu Mitra Mirića, pa je sada u toku žestoka rasprava na temu može li Mitar zamijeniti Baju. Očekuje se da će na zboru pjevati i redovni gosti manifestacije, Sinovi sa Manjače, te folk pjevačice Ćana i Stoja.

Ko god da bude pjevao, nema sumnje, Manjačom će se oriti stihovi: „Da nam nije vojnog poligona, Manjača bi bila veća od Londona“, „Doš'o lola, u kafani pije, sve je ovdje isto k'o i prije” i „Nema društva ni veselja nigdje, sve dok gazda šator ne podigne”.

Bikovi
Uz pjevače i pjevačice glavne zvijezde će, dakako, biti bikovi bodači, koji će se u dvije kategorije dva dana boriti za titulu „Jablan“. Danas su na programu polufinalne, sutra zavšne borbe i proglašenje pobjednika. Pobjedniku u teškoj kategoriji pripašće nagrada od 4.000 KM, a u srednjoj od 3.000 KM. Gazde pobjedničkih bikova će, po tradiciji, skoro sve što dobiju vjerovatno potrošiti na čašćavanje prijatelja i navijača pod šatorima.

Izvor: Srpskainfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare