17. Decembra 2021.

Danas je Sveta Varvara: Zasadite žito i skuvajte ovo jelo

Big Portal

Običaj je da se danas seje žito, što je posebno negovano u porodicama sa malom decom. Naime, žito koje deca poseju u plitak tanjir ili činijicu danas, trebalo bi da ozeleni do Božića.

Kult ove svetiteljke jednako je slavljen i na Istoku i na Zapadu, a kod nas se već vekovima neguje običaj da se danas kuva “varica” od raznih žitarica, koja se jede tokom narednih dana.

Varica se uveče ostavi da uvri pored vatre u loncu, pa se sutra na Varvarin dan gleda sa koje je strane navrilo, pa se kaže da sa te strane u polju treba sejati pšenicu, ako se želi dobar rod.

Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mesto gdje se uzima voda za piće, a meša se i sa soli, pa se daje stoci.

Recept naših predaka:

Potrebno:

pšenica, kukuruz, voda, orasi,med.

Napomena:

količina pšenice i ostalog materijala je po sopstvenoj želji. Možete staviti 1/2 kg pšenice, 250 g kukuruza, 250 g oraha i 6 kašika meda.

Pšenicu i kukuruz naliti vodom (za 2 cm da pređe preko materijala) i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti čistu vodu i na smanjenoj temperaturi kuvati 2-2,5 sata (dok tečnost ne ispari, a zrna omekšaju). Dodati med i iseckane orahe, promešati i služiti

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare