5. Septembra 2022.

Danas ime Džonsonovog naslednika – Riši Sunak ili Liz Tras

Big Portal

Konzervativci će danas objaviti rezultate glasanja, a kandidat koji postane novi lider stranke automatski postaje premijer.

Dosadašnji britanski premijer Boris Džonson trebalo bi sutra da preda ostavku kraljici Elizabeti Drugoj, nakon čega će ona zvanično imenovati njegovog naslednika.

Ove godine biće prekršena tradicija da novi premijer bude pozvan na sastanak sa kraljicom u Bakingemsku palatu u Londonu jer će ga ona, kako je najavljeno, zbog poteškoća sa kretanjem primiti u zamku Balmoral u Škotskoj, prenosi Bi-Bi-Si.

Do smene na čelu konzervativaca dolazi nakon što je Džonson 7. jula podneo ostavku. Prethodno je ostavke podnelo više od 50 ministara i ostalih članova njegove vlade.

Džonson je mesecima bio na udaru opozicije, ali i predstavnika sopstvene partije zbog načina na koji se zemlja borila prtiv pandemije korona virusa, porasta troškova života, a pogotovo nakon što su procureli snimci sa privatnih zabava u Dauning stritu u vreme kada je na snazi bio karantin zbog pandemije korona virusa.

Seriju ostavki članova vlade, međutim, pokrenuo je skandal zamenika šefa poslaničkog kluba Konzervativne stranke u donjem domu parlamenta Krisa Pinčera, koji je podneo ostavku pošto je priznao da se napio u jednom londonskom privatnom klubu, a zatim seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca.

Ako novi premijer odluči da ne raspiše prevremene izbore, sledeći redovni izbori biće održani najkasnije u januaru 2025. godine.

Tras otkrila šta će prvo da uradi ako danas postane premijer

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras, za koju se očekuje da danas bude imenovana za premijera, izjavila je da će već u prvoj sedmici na vlasti pokrenuti akciju s ciljem rešavanja problema rasta cena računa za struju i kako bi se povećale zalihe energenata.

Očekuje se da vladajuća Konzervativna partija danas imenuje Tras za svog novog lidera i premijerku, u vreme kada se država suočava sa mogućom dugotrajnom recesijom, velikom inflacijom i nezadovoljstvom radnika, navodi Rojters.

U kolumni u “Sandej telegrafu”, Tras je rekla da razume koliko poteškoća izazivaju cene troškova života za Britance i dodala je da će preduzeti “odlučnu akciju da omogući porodicama i firmama da proguraju kroz ovu i sledeću zimu”.

“Sandej tajms” citira izvore u Ministarstvu finansija koji kažu da bi njen plan mogao da lako pređe 100 milijardi funti (115 milijardi dolara), od čega bi većina bila pridodata zaduživanju države.

Gostujući na Bi-Bi-Siju, Tras je odbila da govori o detaljima planova, uz obrazloženje da nije primereno da se ulazi u njenu strategiju pre nego što preuzme funkciju predsednika vlade.

U “Telegrafu” je navela da će njen pristup biti dvostruk: pokrenuće hitnu akciju za rešavanje krize oko troškova života, ka o i plan za postizanje ekonomskog rasta.

Takođe, plan joj je da formira Veće ekonomskih savetnika, kako bi dobila najbolje ideje za privredu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare