Danas dezinfekcija ulica i javnih površina u gradovima Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Danas dezinfekcija ulica i javnih površina u gradovima Srpske

Gradovi Prijedor i Gradiška danas su počeli dezinfekciju javnih površina i objekata.

Šef radne grupe za dezinfekciju u Prijedoru Zlatko Ritan rekao je da će večeras od 23.00 časa početi dezinfekcija hlorom i drugim supstancama, te zamolio građane da pomjere vozila sa javnih površina i maksimalno smanje kretanje na području grada, Kozarca, Omarske i LJubije.

Prema njegovim riječima, građani treba da izvrše dezinfekciju svojih stambenih objekata, a zajednice etažnih vlasnika u zajedničkim prostorijama.

– Ako imaju poteškoća s nabavkom sredstava od sutra ćemo imati veće količine izosana na stanju, pa smo na raspolaganju ako je nekome potrebno – naveo je Ritan.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković rekla je da je trenutno pod zdravstvenim nadzorom 130 lica, koji su uglavnom doputovali iz Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić zahvalio je građanima i privrednicima koji su do sada ispoštovali naredbe Vlade Republike Srpske i gradskog Štaba za vanredne situacije grada u vezi sa sprečavanjem širenja zaraze.

– Moramo svi ozbiljno shvatiti situaciju, ali nema potrebe za panikom i da stvaramo gužve u trgovinama zbog nabavke hrane i drugih namirnica – naglasio je Adžić.

On je zamolio da roditelji ne dovode djecu u vrtiće ako to ne moraju, a vlasnike trgovina i ugostiteljsih objekata da se pridržavaju naredbi o ograničenom radnom vremenu.

Govoreći o lokaciji u Gradišci gdje bi bio stacioniran izolacioni centar za građane koji ulaze u zemlju na graničnom prelazu, Adžić je rekao da Gradsku upravu još niko nije kontaktirao u vezi sa tim pitanjem.

– Ako treba formirati izolacioni centar u Gradišci mislim da je za to pogodan prostor bivšeg carinskog terminala, gdje imamo čvrst zidani objekat i ograđen prostor, koji može da se preuredi za tu namjenu – ocijenio je Adžić.

Epidemiološka situacija na području opštine Prnjavor je pod kontrolom i stanovništvo nema razloga za paniku, rekla je direktor Doma zdravlja Svjetlana Malić.

Malićeva je navela da se pod nadzorom nalazi 168 osoba, što predstavlja očekivano povećanje u odnosu na juče, te dodala kako će i narednih dana taj broj rasti jer ljudi dolaze sa privremenog rada iz zemalja regiona u kojima su zabilježeni slučajevi infekcije virusom korona.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš je naveo da će se danas i sutra sprovesti mjere dezinfekcija i pranja ulica i dezinfekcije svih javnih objekata, te apelovao da građane dezinfikuju svoje objekte.

-Pri tome ne mislimo samo na objekte u kojima se stanuje nego i na ugostiteljske objekte, trgovačke centre i sve druge objekte – rekao je Tomaš, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije.

On je naglasio da su inspekcijski organi dobili zaduženje da provjere da li je na tržištu došlo do povećanja cijena proizvoda, odnosno zloupotrebe sadašnjeg stanja.

Sa sjednice Štaba je apelovano da građani svedu kretanje na minimum, a oni koji dolaze iz rizičnih zemalja da se sami prijavljuju nadležnim službama.

Lokalnom stanovništvu upućen je apel da Odjeljenju za inspekcijske poslove anonimno prijave ukoliko imaju saznanja o licima koja su došla iz rizičnih zemalja, a nisu se javila nadležnim institucijama, da bi se smanjio broj potencijalnih prenosilaca virusa.

Za anonimne prijave do 22 časa otvoren je broj telefona 051/663-267, dok je broj telefona 065/910-189 aktivan 24 časa.

Apelovano je i da građani ne odlaze u lokalne zajednice u okruženju koje imaju manje rigorozne mjere od Prnjavora, posebno kada je riječ o ugostiteljskim uslugama.

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić rekao je da je na osnovu preporuka Štaba za vanredne situacije donesena odluka da Skupština radi po redovnoj proceduri i da je sjednica zakazana za 20. mart.

Zaraza virusom korona nije registrovana u opštini Kostajnica, gdje se danas vrši dezinfekcija javnih površina, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

– U opštini Kostajnica za sada nema osoba zaraženih virusom korona, a u samoizolaciji se nalazi 16 osoba – rekao je Pašić.

On je apelovao da građani Kostajnice, koji su doputovali iz država u kojima ima oboljelih od virusa korona, poštuju instrukcije i preporuke Doma zdravlja i ostanu u samoizolaciji.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Policija na Floridi ispalia 12 metaka u tinejdžera

M.

Italija je stala: Potpuni kolaps zbog kovid potvrda

M.

Ostavite komentar