13. Augusta 2021.

Danas 29 novozaraženih u Sarajevu, nastavlja se vakcinacija bez najave

Big Portal

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 19 naših sugrađana. Nije bilo smrtnih slučajeva.

Trenutno je na bolničkom liječenju 28 pacijenata, od kojih njih 22 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 14 pacijenata, isti broj ih je i na liječenju u Opštoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“.

Nema pacijenata na respiratoru, dok dva koriste kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 156 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 910 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.217 osoba zaraženih koronavirusom i 51.769 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 25, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 41.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 97 pacijenata, od kojih nijedan nije transportovan na bolničko liječenje.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 156 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 85 poziva, a obavljeno je i 37 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 1.975 doza vakcina.

I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju “Dani otvorenih vrata”, u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare