Dan Tana otkrio kako je Jugoslavija izbačena pa vraćena u FIFA i UEFA - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Dan Tana otkrio kako je Jugoslavija izbačena pa vraćena u FIFA i UEFA

Dobrivoje Tanasijević, poznatiji pod nadimkom Dan Tana, otkrio je kako je Jugoslavija bila izbačena iz UEFA i FIFA i potom ubrzo vraćena kao članica.

Bivši predsednik FK Crvena zvezda bio je gost na Pravnom fakultetu na tribini koju je organizovao Centar za regionalnu studentsku saradnju.

Dan Tana ja pred punim amfiteatrom pričao o mnogim stvarima, a posebno zanimljiva anegdota usledila je kada je pričao o izbacivanju Jugoslavije iz UEFA i FIFA.

Bila je nedelja veče, ja sam bio u svom stanu u Holivudu kada me je pozvao Miljan (Miljanić). Rekao mi je da treba da dođem u Beč jer je Jugoslavija izbačena iz UEFA i FIFA. Posle duge raspravke i objašnjavanja, kada sam shvatio ozbiljnost cele situacije, odlučio sam da prvim avionom odem u Beč. Isključenje Jugoslavije iz UEFA već je bilo dobro isplanirano pošto je austrijska vlada zabranila da bilo ko iz tadašnjeg jugoslovenskog saveza dobije vize, pa automatski niko nije imao pravo da se protivi toj odluci i jedino rešenje sam bio ja, koji sam imao dva pasoša“, rekao je Dan Tana i nastavio:

“Pošto je razlika u vremenskim zonama velika, ja sam tek u utorak u ranim jutarnjim časovima uspeo da stignem. Kada sam došao na aerodorom izvadio sam američki pasoš i rekao da idem na kongres UEFA, samo su mi rekla da prođem. Čak mi nisu ni pečat udarili. Kada sam stigao u hotel na kome se održavao kongres, na vratima me je zatekao generalni sekretar koji me je upitao šta ja radim ovde. Kada sam rekao da sam tu kako bih zastupao Jugoslaviju, samo mi je kratko odbrusio – Jugoslavija nije više u UEFA, juče smo doneli tu odluku. Niko nije bio iz Jugoslavije da predstavlja zemlju i glasanjem je sve odlučeno“.

Tanasijević kaže i kako su mu se predsednici hrvatskog i slovenačkog saveza podsmevali kada su ga videli u Beču.

Tada pored mene prolaze predsednik hrvatskog i slovenačkog saveza uz gestikulaciju laktom i podsmevanjem su mi poručili – evo ovo pokaži Miljanu, sve je radio samo da mi ne uđemo u UEFA, sada ćemo da vidimo ko će poslednji da se smeje, rekli su oni. Ipak, posle duge polemike i nekoliko čaša vina predsednik UEFA je ipak odlučio da prihvati moj predlog i da sasluša šta imam da kažem kao predstavnik Jugoslavije. Naravno, kada su shvatili na šta sam sve bio spreman i kada sam preko noći spremio takav govor od koga se ledi krv u žilama, gde sam čelnike UEFA i FIFA uporedio sa Staljinom i Hitlerom, odlučili su da se predmisle. Narednog jutra su mi pre prišli i rekli kako nema potrebe da pričam bilo šta i kako će Jugoslaviju da vrate u FIFA i UEFA ukoliko prihvatimo da Makedonija kao samostalna zemlja postane član ovih zajednica. Naravno, pristao sam na to, a Jugoslavija je posle 24 časa vraćena u ove dve organizacije“, zaključio je Dan Tana.

Danas objavljeno

Španci nemilosrdni prema Urugvaju, Katar siguran

V.R.

Boaći oprostio Zvezdi 250.000 evra

V.R.

Mbape: Da imam odgovor, dao bih ga danas

V.R.

Ostavite komentar