21. Oktobra 2021.

Dan sjećanja na streljanje đaka i civila u Šumaricama

Big Portal

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, na dan kada su pre 80 godina nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima je ubijeno i 300 djaka i nastavnika Muške gimnazije.

Pomenu u Šumaricama u Kragujevcu će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kod spomenika streljanim đacima i nastavnicima.

Moleban će početi u 10.30, a u 11.00 će biti održan Veliki školski čas, muzičko-scenski program, saopštila je pres služba predsednika Srbije. Tog 21. oktobra 1941. godine, nemački okupator je u znak odmazde streljao srpske civile. Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa jedinicama pokreta otpora 16. oktobra, na putu Kragujevac – Gornji Milanovac.

Nacisti su tada imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika, a na osnovu naredbe nemačkog generala Franca Bemea od 10. oktobra, za jednog ubijenog Nemca streljaće se 100 Srba, dok će za ranjenog biti ubijeno 50.

Odmazda je prvo izvedena 19. oktobra u okolnim selima, 20. oktobra je počela u Kragujevcu, a 21. oktobra đaci viših razreda gimnazije su odvedeni i ubijeni. Među njima su bila deca od petog do osmog razreda.

Prvo sećanje na žrtve zločina održano je 1944. godine, a spomen park Kragujevački oktobar osnovan je 1953. godine sa ciljem da očuva uspomenu na ubijene, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije kroz razne memorijalne i umetničke manifestacije. Veliki školski čas pored spomenika streljanim đacima i nastavnicima održava se od 1971. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare