10. Jula 2021.

Dan nauke u Srbiji: Povodom 165. godina od rođenja Nikole Tesle besplatan ulaz u muzej

Big Portal

U 18.30 u PTT muzeju u Beogradu biće održana tribina “Kultura putem pošte”, o temi “Nikola Tesla i načelo harmonije u srpskoj kulturi”, a govoriće dr Predrag Milosavljević.

Beogradski Muzej Nikole Tesle, po tradiciji na Teslin rođendan, danas će besplatno moći da obiđu zainteresovani posetioci.

Gradska opština Zemun 10. jul obeležava kao “Teslin dan” čime se pridružila svetskim gradovima: Filadelfiji, Njujorku, Nijagara Folsu, Čikagu, Pragu, Bratislavi, Braziliji, Pertu.

U Kuli na Gardošu, priređena je izložba “Teslina istraživanja u Koloradu Springsu” autora Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa.

Dokumenta koja su korišćena za izložbu su deo kolekcije beogradskog Muzeja Nikola Tesla i Biblioteke “Pajks Pink” iz Kolorado Springsa.

Koncert “Zemunu s ljubavlju” održaće u Domu vazduhoplovstva s početkom 18 sati izvorne pevačke grupe iz Krajine i iz Srema, pisci i pesnici.

Uspomenu na velikog srpskog, američkog i svetskog naučnika već godinama čuva i mesto Jabuka kod Pančeva.

Od ove godine i u kanadskoj pokrajini Ontario, zakonskom odlukom, 10. jul se obeležava kao dan Nikole Tesle.

Najzaslužniji za to je član provincijskog Parlamenta Ontarija iz redova Nove demokratske partije Tom Rakočević, na čiju je inicijativu zakon izglasan. Nikola Tesla, pronalazač na polju elektrotehnike i radio-tehnike i naučnik svetskog glasa, rođen je na današnji dan 1856. godine.

Rođen je u selu Smiljanu, kod Gospića, u porodici paroha tadašnje Karlovačke mitropolije (od 1848. Karlovačke patrijaršije) Milutina Tesle i protinice Đuke, rođene Mandić.

Mesto Smiljan, danas u Ličko-senjskoj županiji u Hrvatskoj, u vreme Nikolinog rođenja pripadalo je Vojnoj Krajini, delu Austrougarskog Carstva, koje je nekoliko godina ranije, 1849. godine, proglašeno “posebnom krunskom zemljom Habsburške Monarhije”.

Tesla se školovao u Smiljanu, Gospiću, Rakovcu kod Karlovca, a kasnije u Gracu, u Austriji. Pre odlaska u SAD živeo je i radio i u Mariboru, Budimpešti, Parizu i Pragu.

Od 1884. do smrti 1943. živeo je u SAD. Patentirao je oko 700 pronalazaka od kojih nekoliko desetina ima široku primenu, među kojima je i serija izuma koji čine temelj savremene radio-tehnike.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare