11. Decembra 2020.

Dan nakon SAD i Njemačka pokrenula istragu Facebooka

Big Portal

Savezna služba za borbu protiv monopola (Bundeskartellamt), saopštila je da je pokrenula postupak protiv zloupotrebe zbog planova kompanije Facebook da od korisnika najnovijih naočara za virtuelnu stvarnost (VR) “Kvest2”, koje proizvodi “Okulus”, zatraže registraciju sa naloga Facebook.com., prenosi AP.

“Povezivanje proizvoda virtuelne stvarnosti i društvene mreže na ovaj način moglo bi da predstavlja zabranjenu zloupotrebu dominacije na tržištu od strane Facebooka, rekao je predsjednik ovog tijela Andreas Munt i objasno da sa svojom društvenom mrežom Facebook zauzima dominantnu poziciju u Njemačkoj, a takođe je već važan igrač na novom, ali rastućem tržištu VR-a.

“Namjeravamo da ispitamo da li će i u kojoj mjeri ovaj aranžman za vezivanje uticati na konkurenciju u obje oblasti djelovanja”, poručili su iz njemačkog regulatornog tijela.

Kao odgovor na zahtjev AP-a za komentar, Facebook je saopštio da je ove godine već zaustavio prodaju svojih Okulus proizvoda u Njemačkoj, ali je rekao da to nije povezano sa istragom pokrenutom danas.

“Iako Okulus uređaji trenutno nisu dostupni za prodaju u Njemačkoj, sarađivaćemo u potpunosti sa ‘Bundeskartellamtom’ i uvjereni smo da možemo pokazati da ne postoji osnova za istragu”, saopštio je Facebook.

Kompanija je ranije ove godine objavila da će svi korisnici “Kvest 2” zahtijevati Facebook prijavu uređaja, kao i da će korisnici drugih Okulus proizvoda moći da objedine svoj nalog ili da nastave da koriste Okulus nalog do januara 2023. godine.

Njemačka istraga dolazi samo dan nakon što su Američka federalna trgovinska komisija i gotovo sve savezne države tužile kompaniju Facebook zbog navodnog kršenja antimonopolskih propisa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare