Dan kada je svijet stao. Danas, šetnja među beskućnicima - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Dan kada je svijet stao. Danas, šetnja među beskućnicima

Na današnji dan 2001. godine pripadnici Al-Kaide oteli su četiri američka aviona i izveli simultani napad na više ciljeva u SAD.

Dva su udarila u tornjeve Svetskog trgovinskog centra u Njuorku, poznate i kao “Kule bliznakinje”. Treći avion udario je u Pentagon u blizini Vašingtona, a četvrti se srušio u Pensilvaniji, nakon što su putnici pružili otpor otmičarima. Ukupno je poginulo 2.983 ljudi.

Amerikanci tradicionalno obeležavaju godišnjicu napada čitajući imena poginulih i odajući im počast svetlima na mestu gde su srušene “Kule bliznakinje”. Takođe, održava se i šest minuta ćutnje.

Četiri od tih šest minuta simbolizuju tačna vremena kad su četiri oteta aviona udarila u “Kule bliznakinje”, Pentagon i na u Pensilvaniji, a preostala dva predstavljaju trenutke kad su se urušili severni i južni toranj Svetskog trgovinskog centra.

Ceremonija se održava u blizini dva bazena s vodopadima koji se nalaze na mestima gde su nekad stajali tornjevi.

Tornjevi Svetskog trgovinskog centra srušili su se za dva sata od udara aviona, a u njima je poginulo 2.606 osoba, uključujući 343 vatrogasca i 60 policajaca.

Još 125 osoba je poginulo u napadu na Pentagon. Stradali su svi ljudi u sva četiri aviona, ukupno 265, uključujući svih 19 otmičara. Ukupno je poginulo 2.983 ljudi. Žrtve su bili državljani ukupno 77 zemalja.

Američke snage su gotovo deset godina kasnije, 2011, u Pakistanu ubile vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena u operaciji koju je odobrio tadašnji američki predsednik Barak Obama, podsetio je Index.hr.

Danas je Njujork u dubokoj krizi
Međutim, Njujork danas obeležava godišnjicu terorističkih napada u dubokoj krizi, sa sve većim stopama kriminala, mnogobrojnim napuštenim stanovima i zatvorenim trgovinama te beskućnicima na svakome koraku, oko čega se vodi i politička bitka s vladom pred predstojeće predsedničke izbore.

Zbog pandemije koronavirusa, porodice žrtava neće kao ranijih godina držati govore nego su svoje prigodne reči snimile. Ali moći će da se okupe na mestu događaja, uz obvezno nošenje maski i poštovanje distance. Nacionalni memorijalni centar i muzej 11. septembar tom će prilikom biti otvoreni prvi put od početka pandemije.

Gejl Bruer, predsednica okruga Menhetn, priznaje da je to ostrvo, simbol Njujorka, danas pogođeno višestrukim problemima.

Neki su direktno prouzrokovani koronavirusom: gotovo sve banke, osiguravajuća društva i druga poduzeća u kojima se radi u kancelarijama prešli su u na rad od kuće i tako rade i dalje zbog čega poslovne četvrti zjape prazne, a posledice toga osećaju hiljade malih restorana koji su hranile te radnike.

Nestalo je i više od 60 miliona turista koji su svake godine posećivali Njujork, a pobegle su i hiljade Njujorčana: samo s Menhetna otišlo je najmanje 35.000 ljudi, što dokazuju zahtevi za dopisno glasanje na predsedničkim izborima, kazala je Bruer.

Kad je reč o beskućnicima, sve se češće mogu videti nakon što su se zatvorila mnogobrojna skloništa, a oko 13.000 ih je premešteno u prazne hotele na Menhetnu.

Povećan je broj ubistava i pucnjava, što je još jedan znak duboke krize.

“Ne mogu vam reći koliko primam poziva Njujorčana (…) koji su zabrinuti da grad propada”, rekao je u guverner Njujorka Kuomo.

Naravno, u sve je uneta i doza predizborne trke. Republikanski predsednik ponavlja da je povećanje kriminala u toj demokratskoj tvrđavi u kojoj je i sam rođen, posledica nesposobnosti i slabosti njegovih izabranih vlasti. U utorak je tako optužio gradonačelnika i guvernera Njujorka da “uništavaju” grad.

Njujorški čelnici s druge strane krivicu prebacuju na njega i republikance jer odbijaju odobriti milijarde dolara Njujorku kao i drugim demokratskim gradovima, kako bi popunili ogromne rupe u godišnjem budžetskom proračunu.

“Tramp pokušava da ubije Njujork, to je lično i psihološki motiviano”, poručio je Kuomo.

B92

Danas objavljeno

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Odgovor Beograda: “Čekaju nas nesagledive posljedice”

M.

Snježni pokrivač prekrio Grčku od Akropolja do ostrva na jugu

M.

Ostavite komentar