11. Januara 2021.

Dan “D” za Savjet ministara BiH?

Big Portal

Razmatranje te inicijative je prva tačka dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma PSBiH koja je zakazana za danas 11. januar.

Poslanici su u obrazloženju naveli da, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Savjeta ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regionu. Oni podsjećaju da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Opozicioni poslanici su u svom zahtjevu naveli da će BiH trenutnim tempom trebati još najmanje deset godina da bi Evropska unija odobrila status kandidata za članstvo u Uniji.

“Savjet ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije iz SNSD-a se u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji saziv ove institucije od njenog uspostavljanja”, smatraju opozicioni poslanici.

Oni ocjenjuju da je broj zakona koji je ovaj saziv Savjeta ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru zanemarljivo mali, a da se izbjegava donošenje ključnih reformskih dokumenata zbog čega je BiH na meti stalnih kritika zvaničnika iz Brisela.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i da se razmatra zahtjev poslanika za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića zbog, kako su poslanici naveli, nezakonitog organizovanja igara na sreću, što su zatražili poslanici Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa, SDP-a, Demokratske fronte, Stranke demokratske aktivnosti i NB-a.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare