Dan borbe protiv artritisa u Banjaluci: Besplatni pregledi na UKC - BIGportal.ba
Banja Luka

Dan borbe protiv artritisa u Banjaluci: Besplatni pregledi na UKC

Udruženje reumatologa Republike Srpske organizovaće danas na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Srpske u Banjaluci besplatne preglede za zainteresovane građane koji pate od otečenih i bolnih zglobova, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv artritisa.

Besplatni pregledi biće od 9.00 do 14.00 časova u kabinetu sa funkcionalnom dijagnostikom Odjeljenja reumatologije u Poliklinici UKC-a Srpske.

Cilj ovih tradicionalnih aktivnosti je podizanje svijesti građana u vezi sa reumatskim bolestima, prevencija ovih bolesti, te poboljšanje kvaliteta života oboljelih, saopšteno je iz UKC-a Srpske.

Uzrok nastanka reumatoidnog artritisa nije poznat, ali su dobro proučeni procesi razvoja zapaljenja, pa je jedina prevencija dijagnostikovanje bolesti u ranoj fazi, te primjena adekvatne terapije.

Zapaljenske reumatske bolesti su treći uzrok invaliditeta u svijetu, ako se ne otkriju i ne liječe na vrijeme, te pacijenti već nakon 10 godina postaju u većini slučajeva, trajno radno nesposobni.

Od reumatoidnog artritisa obolijevaju djeca školskog uzrasta i u većem broju radno sposobni ljudi od 30 do 60 godina, a žene obolijevaju oko tri puta češće od muškaraca.

Oboljeli u svijetu, pa i kod nas, uspješno se liječe od ove bolesti i u dobroj mjeri vode aktivan i normalan život.

Radovi su aktuelni i na dionici auto-puta Podlugovi-Sarajevo zapad-Lepenica, kao i na magistralnim putevima Olovo-Kladanj-Stupari, Srebrenik-Orašje, Doljani-Metković, Lanište-Ključ i Jezero-Jajce.

Kada je riječ o graničnim prelazima, jutros nema dužih zadržavanja. Granični prelaz Brčko-Gunja i dalje je zatvoren za teretna vozila i autobuse.

Danas objavljeno

Odluka Doma zdravlja Banjaluka: ARI ambulanta Starčevica od ponedeljka prestaje sa radom

M.

Planirana isključenja el.enegije za 05.12.2021.godine

Vanja A

Iz Banjaluke sa Kontikijem u Hurgadu: Dogovoreni letovi od sljedećeg aprila

Vanja A

Ostavite komentar