Dalaj lama u bolnici zbog upale pluća - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Dalaj lama u bolnici zbog upale pluća

Tibetanski duhovni i svetovni vođa dalaj lama u dobrom je stanju, pošto je primljen u bolnicu u Nju Delhiju s upalom pluća, izjavio njegov sekretar za štampu.

Dalaj lama (83) je iz Kine pobegao u Indiju početkom 1959. godine nakon neuspelog ustanka protiv kineskih vlasti, i od tada živi u egzilu u gradu Daramšali, na severu Indije. “Njegova svetost je sada u dobrom stanju”, izjavio je sekretar za Rojters ne iznoseći detalje.

Dalaj lama je primljen u bolnicu u utorak pošto se požalio na tegobe, a kasnije mu je dijagnostifikovana upala pluća, rekao je njegov lični sekretar, dodajući da će provesti još nekoliko dana u bolnici.

Službenik bolnice je odbio da komentariše dalaj lamino medicinsko stanje stanje, pozivajući se na poverljivost odnosa lekar-pacijent, prenosi Rojters.

Mnogi od njegovih pristalica objavili su poruke na društvenim medijima želeći mu brz oporavak.

Oko 100.000 Tibetanaca živi u Indiji i mnogi brinu da bi njihova borba za autonomiju Tibeta mogla da se završi sa smrću dalaj lame.

On je prošlog meseca rekao Rojtersu da bi njegova inkarnacija nakon što umre mogla da se pojavi u Indiji, i upozorio da bilo koji drugi naslednik kojeg Kina imenuje na njegovo mesto ne bi bio poštovan.

Kina, koja je povratila kontrolu nad Tibetom 1950. godine i koja dalaj lamu, dobitnika Nobelove nagrade za mir, smatra za opasnog separatistu, saopštila da ima pravo da odobri njegovog naslednika, u skladu s nasleđem iz vremena kineskih careva.

Ali mnogi Tibetanci, po čijoj tradiciji se duša jednog starijeg budističkog monaha nakon njegove smrti reinkarnira u telo deteta, sumnjaju da bi bilo kakva uloga Kine u tome bila pokušaj uticaja na zajednicu, prenosi agencija.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

Ostavite komentar