13. Jula 2019.

Daimler u gubitku

Big Portal

Njemački automobilski div Daimler je saopštio da je drugo tromjesečje zaključio s gubitkom, smanjivši po drugi put za nedelju dana procjenu godišnje dobiti.

U periodu od aprila do juna kompanija je zabeležila operativni gubitak od 1,6 milijardi evra. U istom periodu prošle godine su poslovali operativnom dobiti od 2,6 milijardi evra.

Zbog nepredviđenih događaja, uključujući opsežan opoziv automobila zbog neispravnih vazdušnih jastuka i vladinih istraga i pravnih sporova povezanih s falsifikovanjem podataka o emisiji štetnih gasova kompanija je stavila na stranu više novca nego što su planirali a povećala je i procenu očekivanih troškova u ovoj godini.

Objašnjavaju da će promene u ponudi odeljenja kamioneta generisati dodatne troškove od 500 miliona evra.

Uz jednokratne faktore, u Daimleru ističu i sporije izbacivanje na tržište novih modela i slabiju globalnu potražnju nego što su do sada očekivali.

Zato sada očekuju da će ove godine zabeležiti operativnu dobit “značajno nižu” od prošlogodišnjih 11,8 milijardi evra.

Procenu su snizili 23. juna, predviđajući tada da će se zadržati na prošlogodišnjem nivou. Pre toga su očekivali njen blagi rast zbog posledica skandala ′Dieselgate′.

Dan ranije nemačka agencija za drumski prevoz KBA je naložila Daimleru da povuče 60 hiljada vozila zbog sumnje da su opremljeni softverom koji omogućuje manipulaciju podacima o emisiji štetnih gasova.

Prošle godine KBA je zbog nezakonitog softvera tražio od kompanije povlačenje 700 hiljada vozila širom sveta.

Izvor: Seebiz

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare