Dačić: Situacija je bila ozbiljna, na sastanku nam rekli "ne radite ništa" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dačić: Situacija je bila ozbiljna, na sastanku nam rekli “ne radite ništa”

Sever Kosova je za Prištinu “kamen u cipeli” jer jedino tamo nemaju nikakav suverenitet i zato je cilj akcija ROSU da zaplaše i proteraju Srbe, kaće Dačić.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Srbije, jučerašnjom akcijom na severu KiM, Priština je želela da “demonstrira silu” i da, kako kaže, dokaže da može da “stane nogom” i na tu teritoriju.

“Možda to ljudi ne razumeju, ali dolazak ROSU u Gračanicu ili Štrpce nije nikakav ekskluzivitet. Oni tamo dolaze stalno, jer ne postoji odbrambeni mehanizam za sredine koje su na jugu i koje su okružene Albancima, ali je sever nešto sasvim drugo, sever je deo Kosova gde Priština nema nikakav upliv”, rekao je Dačić za TV Pink.

Zato je za Srbiju suštinsko pitanje, kaže Dačić, da se sačuvaju svi odbrambeni sistemi na severu Kosova, i tu, ističe, ne misli na oružane snage ili nešto što predstavlja pripremu za rat.

“Priština pokušava da navikne međunarodnu zajednicu na svoje ponašanje. Znači da je njoj sve dozvoljeno, ali njihove takozvane akcije se pretvaraju u jedno maltretiranje srpskog stanovništva što pokazuje da bi oni voleli da se isele odatle”, naveo je Dačić.

S druge strane, ističe, takvo ponašanje izaziva reakciju Srba i naveo da je moglo da dođe do teških posledica i nemira, te da Srbija, ukoliko međunarodna zajednica ne bi garantovala bezbednost našem narodu, morala da interveniše.

“Srbija bi bila prinuđena da reaguje, jer šta bi trebalo, samo da gleda kako neko proganja naš narod. Zato smo javno upozorili i Vučić je javno pozvao međunarodnu zajednicu da umire Prištinu inače će Srbija morati da interveniše”, rekao je Dačić.

Koliko je situacija bila ozbiljna, ističe on, pokazala i jučerašnja reakcija funkcionerke Evropske unije Angeline Ajhors na godišnjem sastanku šefova diplomatije Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi, koja mu je pre početka sastanka rekla “nemojte ništa da radite”.

“To znači da su razumeli ozbiljnost situacije da zaštitimo Srbe”, podvukao je Dačić.

Govoreći o akciji Albanaca na severu Kosova, Dačić je podsetio da je dogovor sa NATO i Kforom da albanske snage ne smeju da dolaze na teritoriju severa Kosova bez saglasnosti Kfora i informisanja gradonačelnika srpskih opština i dodao da Albanci sada “igrom reči” da je to bila “policijska akcija” pokušavaju da osvoje i sever.

Upitao je kakve su to redovne policijske akcije, kada 90 oklopnih vozila ulazi na sever KiM, upotrebljavaju vatreno oružje i uznemiravaju srpsko stanovništvo.
Šef srpske diplomatije zapitao se i šta će biti u julu na sastanku u Parizu i da li je moguće razgovarati u uslovima u kojima Priština upotrebljava silu, a međunarodna zajednica to toleriše.

B92

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar