Dačić: Sijera Leone povukla priznanje samoproglašenog Kosova - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dačić: Sijera Leone povukla priznanje samoproglašenog Kosova

Sijera Leone povukla je priznanje Kosova kao nezavisne države, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Sijera Leone, koja se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, 18. je država koja je povukla priznanje samoproglašenog Kosova kao nezavisne države.

  • Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN – rekao je Dačić Tanjugu.

Dačić kaže da trenutno, od 193 članice UN, 92 zemlje priznaju samoproglašeno Kosovo, 96 zemalja ne priznaje tzv. Kosovo, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno uglavnom priznaju lažnu državu Kosovo, ali više ne glasaju za njih.

  • To znači da tzv. Kosovo više nema većinu u UN – naveo je Dačić.

Naveo je da je to “otpriznavanje” nezavisnosti Kosova od posebne važnosti za Beograd i podsetio da je Sijera Leone bila među prvim državama koja je priznala nezavisnost Kosova 2008. godine.

Dačić je rekao da je u Fritaunu imao uspešne razgovore sa predsednikom Republike, da je dogovoreno da se bilateralni odnosi, koji su godinama bili u zastoju, unaprede.

  • Predsjednik je dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova da preisputaju svoj stav o priznanju tzv. Kosova – istakao je Dačić.

Dodaje i da se očekuje posjeta predsjednika Sijera Leonea u junu, pre čega će u Srbiju doći i ministarka spoljnih poslova, kako bi pripremila posjetu.

TANJUG

Danas objavljeno

Rosu blokirala Sjevernu Mitrovicu, u grad ušlo više od 200 specijalaca

M.

Petković: Kurtijev cilj okupacija sjevera KiM

M.

Rat može da se završi sutra. Zelenski je na potezu

M.

Ostavite komentar