28. Oktobra 2019.

Dačić: Sednica SB UN biće održana 31.oktobra

Big Portal

“Definitivno je da će sednica biti održana 31. oktobra u SB UN i ja ću na njoj učestvovati. Na kraju su ipak predstavnici Prištine obavestili da će doći na sednicu”, rekao je Dačić Tanjugu.

On je istakao da će članice SB UN upoznati sa aktuelnom situacijom na KiM, sa brojnim incidentima, sa aferom oko navodnog trovanja, velikim lažima koje dolaze iz Prištine.

“Preneću stavove predsednika Aleksandra Vučića da mi želimo komrpomis, nastavak dijaloga, ali da očigledno da sa druge strane i dalje žele da nametnu svoj stav o priznanju nezavisnosti Kosova što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo. Mi želimo kompromis i učestvovaćemo u nastvaku dijaga ako se stvore uslovi za to, ako se ukinu takse”, poručio je Dačić.

Dačić je podsjetio da je na osnovu dogovora sa početka godine predviđeno da se redovna sjednica SB UN na kojoj bi se raspravljalo o izvještaju generalnog sekretara o situaicji na KiM održi u oktobru.

Prema njegovim riječima, predsjedavajući Južnoafrička Republika je stavila sjednicu u program rada za oktobar i ona je zakazana za 31. oktobar.

“Međutim nekoliko dana pre održavanja sednice predstavnici Prištine su se žalili da njima ne odgovara termin i tražili su odlaganje, pa je onda zvanično predstavnica Velike Britanije tražila od predsedavajućeg da se ta sednica ipak odloži zbog toga što Priština ne može da dođe”, rekao je Dačić.

Komentarišući informaciju da je sjednica mogla da bude odložena, jer prema pisanju medija, ambasadorka takozvanog Kosova Vljora Čitaku nije mogla da dođe na sjednicu 31. oktobra, Dačić je podsjetio da nije riječ o pozivu za Čitaku već za predstavnika privremenih institucija u Prištini.

“Mnogi ukazuju da je Velika Britanija insistirala na tome zato što je ona sledećeg meseca predsedavajući. Ali nema sad veze to jedno sa drugim. Ono što je definitivno to je da se sednica biti održana 31.oktobra u SB UN i ja ću učestvovati na toj sednici”, rekao je Dačić.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare