Dačić: Sačekati kraj razgovora - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dačić: Sačekati kraj razgovora

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je u Akri sve zemlje da sačekaju kraj razgovora Beograda i Prištine, da do tada imaju statusno neutralnu poziciju.

On je dodao da tako daju podršku dijalogu.

“Naša molba za sve je da se ima u vidu da dijalog Beograda i Prištine i dalje traje i da je pitanje očuvanja teritorijalnog integriteta dosta teško pitanje, koje može da zadesi svaku zemlju. Ako se svet rukovodi politikom jednostranih akata, da jedna manjina može da proglasi svoju državu – onda se sve države dovode u opasnost”, rekao je Dačić na sastanku sa koleginicom iz Gane Širli Bočvej.

Dačić je dodao da, nakon iznošenja rezultata dijaloga u UN, zemlje mogu da odluče da li će poštovati rezultat.

“Time bi se dala podrška dijalogu, jer Priština kaže – nije potrebno voditi dijalog kada je po njihovom tvrđenu nezavisnost priznalo 116 zemalja, što je laž”, rekao je Dačić i naveo da zbog toga Albanci kažu da nema potrebe da pričaju o kompromisu.

Ministar je podsjetio da je u posljednje dvije godine 13 zemalja povuklo prizanje, da Kosovo nije uspjelo da uđe ni u Interpol, ni u Unesko, ni u Ujedinjene nacije, ni u brojne druge organizacije.

Dačić je poručio da to pitanje odnosa mora da se prevaziđe kako bi Srbija i Gana mogle da nastave saradnju kakva bi trebalo da bude između dvije zemlje.

Prema riječima ministra Dačića, Srbija je ponovo donijela odluku o otvaranju ambasade.

“Širli Bočvej i ja smo na čelu mješovitog komiteta i moramo da utvrdimo oblasti u kojima možemo jedni druge da pomažemo”, rekao je on.

Problemi su, kako je podsjetio, najprije nastali kada je Gana donijela, za Srbiju, neočekivanu odluku da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, januara 2012. godine.

Nakon toga je Srbija preinačila, već donijetu odluku, da se otvori Ambasada Srbije u Gani, naveo je Dačić.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar