7. Novembra 2022.

Dačić: Priština podnosi zahtjev EU, Srbija kreće u hitne razgovore

Big Portal

Kurti u svojoj euforiji ludila želi u decembru da podnese zahtjev za prijem u EU, odnosno za otpočinjanje tog procesa, da /samoproglašeno/ Kosovo dobije status kandidata. To su ozbiljne informacije koje imamo iz EU, da se to planira, i zato smo donijeli odluku da hitno razgovaramo za svaki slučaj sa svim zemljama koje ne priznaju Kosovo – rekao je Dačić u Sofiji gdje se održava sastanak ministara spoljnih poslova Centralno evropske inicijative.

On je naveo da je u Sofiju došao da sa tim informacijama upozna i bugarskog ministra spoljnih poslova Nikolaja Milkova, ali je takođe istakao da je najvažniji sastanak danas bio sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom koji je, kako je rekao, pored Viktora Orbana nesumnjivo jedan od najvećih prijatelja Srbije.

Dačić je rekao da je tim povodom razgovarao sa slovačkim ministrom spoljnih poslova, te da će sutra biti u bilateralnoj posjeti Grčkoj, a namjerava da kontaktira rumunskog, španskog i kiparskog ministra spoljnih poslova da se te zemlje suprostave i da vidimo da se, kako je rekao, ne desi neko negativno iznenađenje.

– Mi smatramo da je to nemoguće, ali zato mi je bio važan sastanak sa Sijartom i mogu da prenesem njegove veoma čvrste riječi da Mađarska neće podržati ako dođe do takvog zahtjeva za otpočinjanje procesa pridruživanja od strane Kosova kao što neće podržati razmatranje prijedloga za članstvo u Savjetu Evrope – istakao je Dačić.

On je dodao da je to veoma važna informacija za Srbiju, navodeći da je to posljedica dobrih odnosa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, kao i odnosa dvije zemlje koji su partnerski i bratski.

– Mislim da je to veoma bitno jer u EU nijedna odluka ne može da se donese bez konsenzusa. Za nas je u ovom trenutku bitno da se spriječe sva moguća iznenađenja i da to bude neki dodatni faktor prirtiska za našu zemlju – rekao je Dačić.

On je naveo da Bugarska ima drugačiji pristup, podsjetivši da je ta zemlja priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova.

– Priznaje i Mađarska, ali smatraju da je za svaku dalju priču neophodno da postoji dogovor, odnosno dijalog između Beograda i Prištine. Dok tog dogovora nema, Mađarska neće podržavati jednostrane akcije Prištine – naveo je Dačić.

On je poručio da će Srbija razgovarati sa svim zemljama EU i da je veoma važno da svi razumiju šta se dešava na KiM.

– Zalažemo se za Briselski sporazum, za razliku od Kurtija koji ne želi da sprovodi sprazum i zato nismo zadovoljni kada EU daje saopštenja u kojem proziva sve strane, a nikakvog razloga prema Srbiji za to nema, naprotiv – dodao je Dačić.

Dačić je istakao da Briselski sporazum ima dva dijela, jedan je formiranje ZSO, a drugi učešće Srba u institucijama, navodeći da drugo neće biti dok ne bude prvog.

– Devet godina je zaista dugačak period – poručio je Dačić.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare