Dačić: Prijedlozi Prištine više neće moći da prođu u UN - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dačić: Prijedlozi Prištine više neće moći da prođu u UN

Beograd nastavlja politiku utvrđivanja ko je od država priznao, a ko nije priznao nezavisnost Kosova, ali je situacija sada takva da Srbija može da računa da u UN neka odluka koju Kosovo bude predlagalo neće moći da prođe, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

– Znamo da bi Rusija uložila veto kada bi pitanje nezavisnosti bilo na dnevnom redu, ali moramo da se osiguramo za slučaj da se to ne desi – rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je dodao da je Srbija spremna na moratorijum da se ne radi više ništa u vezi sa povlačenjem priznanja, ali da ne može ona da prestane, a da Albanci nastave da rade dalje na priznanju.

– Oni misle da mi treba da prestanemo da se oni ne bi nervirali mnogo, a da Kosovo treba da nastavi da lobira za svoju nezavisnost, da SAD i Velika Britanija na svakom Savetu bezbednosti zovu sve zemlje da priznaju Kosovo, a mi da ispadnemo naivni – rekao je Dačić.

On je istakao da je povlačenje priznanja državna akcija i državni projekat, te da nije uperena ni protiv koga, već samo da zaštiti nacionalne i državne interese Srbije.
Komentarišući preporuku Prištine građanima Kosova da ne putuju u Srbiju zbog hapšenja osumnjičenog za ratne zločine na Merdarama u subotu, Dačić je rekao da ko god je počinio zločine treba da odgovara, prenijeli su beogradski mediji.

Dačić je izjavio je da nema formalnih inicijativa Beograda i Banjaluke o formiranju komisije koja bi iznijela svoje viđenje o događajima u ratu u BiH, a nakon što je sa dokumenata u Velikoj Britaniji skinuta oznaka povjerljivosti. Dačić je naveo da je tema u britanskim dokumentima, koja se odnosi na događaje u Srebrenici, veoma važna jer se do sada koristila kao floskula kako bi se pokazala jedna strana priče, odnosno strana koja je optuživala samo srpski narod.

– Zato svaki novi podatak koji ima drugačiju konotaciju od nečega što je možda već ušlo u standarde treba pažljivo proučiti i prema tome preduzimati određene političke akcije – rekao je Dačić novinarima u Beogradu, nakon sastanka sa palestinskim šefom diplomatije Rijadom el Malikijem.

Dačić je rekao da su veoma važni i izvještaji o tome šta se desilo na Markalama u Sarajevu i zatim šta se desilo na početku i pred hrvatsku akciju “Oluja”.

On je kao primjer naveo da Francuska još nije dala Srbiji sve podatke iz arhiva u vezi s atentatom na kralja Aleksandra Karađorđevića.

Danas objavljeno

CRNI KORONA PRESJEK U BiH: Gotovo 13.000 potvrđenih slučajeva zaraze, preminule 373 osobe

D V

Indonezija će proizvoditi godišnje 250 miliona doza vakcine

D V

Oluja se kreće prema Vašingtonu, više od 600.000 domova bez struje

D V

Ostavite komentar