19. Decembra 2022.

Dačić: Prema najavama, Češka neće staviti zahtjev Prištine u proceduru

Big Portal


Češka je primila aplikaciju, a po najavama, kako danas stoje stvari, na sednici koja bi trebalo da bude ove nedelje, oni će samo informisati da su primili aplikaciju i neće je stavljati dalje u proceduru”, rekao je Ivica Dačić u izjavi novinarima posle sastanka sa grčkim kolegom Nikolasom Dendijasom. Dačić je imao sastanak sa grčkim šefom diplomatije Nikolasom Dendijasom

Dodao je da će se tim pitanjem baviti sledeći predsedavajući, a to je Švedska koja od Nove godine preuzima tu ulogu.

“Na kraju krajeva o tome se mora doneti odluka konsenzusom što u ovom trenutku neće biti, jer ima pet zemalja, uključujući i Grčku, koje nisu priznale Kosovo, a imajući u vidu i stav Mađarske koja, bez obzira na to što je priznala Kosovo, ne glasa za Kosovo na međunarodnim forumima”, istakao je Dačić.

“Srbiji predstoji teška borba u Savetu Evrope” 

Dodao je da Srbiji ostaje i predstoji i dalje teška borba u Savetu Evrope.

“Sve je prebačeno za sledeću godinu. Irska taj posao nije htela da završava za vreme svog mandata. Sada je Island na redu. Predstoje nam razgovori. S obzirom na to da Island održava Samit zemalja članica Saveta Evrope nije im u interesu da podgrevaju razne probleme. Njima je u interesu da to prođe u nekom saglasju. Zato je naše očekivanje da ta tema neće biti brzo na dnevnom redu”, rekao je Dačić.

Istakao je da Priština krši i Briselski i Vašingtonski sporazum i naglasio da će Srbija i dalje raditi sa zemljama koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova da ostanu pri tom stavu, a sa onima koje su ga priznale da taj stav promene u smislu povlačenja priznanja.

Dodao je da je od grčkog ministra spoljnih poslova čuo da će njihovi stavovi po pitanju Kosova i Metohije ostati principijelni, što bi značilo da Grčka daje podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Govoreći o najavi predsednika Srbije da će javnost uskoro obavestiti koje su zemlje povukle priznanje kosovske nezavisnosti, Dačić je rekao da će to biti u jednom trenutku.

“Ono što je sigurno, ima 27 zemalja koje su povukle priznanje Kosova, za 18 zemalja se zna koje su, za devet ćemo videti kada će se odluka doneti da saopštimo koje su to zemlje”, naveo je Dačić.

Dendijas: Potpisan sporazumi moraju se poštovati

U razgovoru sa Dačićem, Dendijas je ponovio stav Grčke o Kosovu i Metohiji.

“Nastavljamo sa podrškom dijalogu između Beograda i Prištine kako bi se postiglo pravno-obavezujuće rešenje. Sporazumi koji su potpisani u prošlosti su važni i moramo da insistiramo da se poštuju. Ovo što sam rekao ponoviću i u Prištini”, rekao je grčki ministar.

On je istakao da je saradnja, ne samo između ministara i vlada dveju zemalja već i predsednika Aleksandra Vučića i premijera Kirijakosa Micotakisa ključna za stabilnost regiona.

“Grčka je posvećena daljem jačanju strateških veza sa Srbijom u svim oblastima”, poručio je grčki ministar.

Dendijas je istakao da se Grčka zalaže za evropske integracije Srbije i Zapadnog Balkana i dodao da veruje da je Srbija integralni deo Evrope, a EU mesto gde Srbija pripada.

“Želimo da vidimo da Srbija nastavlja svoje reforme u fundamentalnim oblastima u skladu sa evropskom agendom, a mi ćemo pomoći koliko budemo mogli”, istakao je Dendijas.

Preneo je da su dva ministra razgovarala o bliskim vezama Srbije i Grčke i zahvalio Dačiću što uvek spominje Krf, koji je njegovo rodno ostrvo, te pozvao srpskog ministra da se sledeći put sretnu na tom ostrvu.

O proširenju saradnje i trilateralnim sastancima

Naveo je da je sa srpskim kolegom razgovarao i o tome kako može da se proširi regionalna saradnja, kao i o organizaciji dva trilateralna sastanka, od kojih je jedan između Grčke, Srbije i Severne Makedonije, a drugi između Grčke, Srbije i Albanije.

“Naši bilateralni odnosi obuhvataju različite oblasti – energetiku, komunikacije, trgovinu, turizam, obnovljive izvore energije. Postoje još mnoge u kojima možemo da sarađujemo i imamo volju da poboljšamo naše odnose”, istakao je Dendijas.

Dodao je da ovo nije mirno vreme u svetu, ali i da će Grčka nastaviti da brani svoj suverenitet.

Zahvalio je Dačiću na njegovoj ranijoj izjavi u Atini i na tome što se Srbija zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Grčke.

RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare