Dačić poručio: Ovo nije poraz Srbije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dačić poručio: Ovo nije poraz Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da otkazivanje samita u Parizu, na kome je trebalo da se razgovara o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, jeste nečiji poraz, ali najmanje zvaničnog Beograda i da je to jedino dobro u tom slučaju. Dačić je naveo za Televiziju Pink da je…

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da otkazivanje samita u Parizu, na kome je trebalo da se razgovara o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, jeste nečiji poraz, ali najmanje zvaničnog Beograda i da je to jedino dobro u tom slučaju.

Dačić je naveo za Televiziju Pink da je rano reći kada će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen i kakav se slijed događaja može očekivati.

Upitan da li je otkazivanje sastanka u Parizu poraz Francuske, Njemačke i velikih sila, Dačić je rekao da je predsjednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači tačno definisao situaciju izjavivši da je to poraz za samoproglašeno Kosovo.

On kaže da je samit u Parizu odložen jer francuski predsjednik Emanuel Makron nije želio da dozvoli da mu premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj “udari šamar”, kao što je u Berlinu ponizio njemačkog kancelara Angelu Merkel i Makrona.

– Oni su mu u zamjenu da ukine takse, ponudili da Kosovo dobije viznu liberalizaciju i da pomognu na putu ka EU. Haradinaj ih je pitao ko će to njemu da garantuje? Htio je da kaže da mu treba malo jači garant nego što su oni – rekao je Dačić.

On je napomenuo da nema mnogo tuge ni u Briselu ni u Vašingtonu zbog otkazivanja samita u Parizu što, kako je ocijenio, govori da SAD vide kao dokaz da bez njih ne može ništa da se završi.

Dačić je rekao da ne očekuje skori nastavak dijaloga jer se evropski lideri bave drugim temama, a jedna od glavnih je izbor funkcionera vodećih institucija u EU.

TANJUG

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar