Dačić: Peru zamrznuo odluku o priznanju samoproglašenog Kosova - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dačić: Peru zamrznuo odluku o priznanju samoproglašenog Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Peru zamrznuo odluku o priznanju samoproglašenog Kosova, tako da se više ne može računati kao zemlja koja podržava Prištinu, što je veoma bitno za Srbiju. Dačić je u Limi nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Perua Nestorom Popolisiom Bardalesom istakao…

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Peru zamrznuo odluku o priznanju samoproglašenog Kosova, tako da se više ne može računati kao zemlja koja podržava Prištinu, što je veoma bitno za Srbiju.

Dačić je u Limi nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Perua Nestorom Popolisiom Bardalesom istakao da je za Srbiju značajno da uspostavi odnose strateškog partnerstva s tom državom, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

  • Pitanje Kosova nije najvažnije pitanje o kojem treba razgovarati, u pitanju su naši strateški odnosi i naše prisustvo u regionu i iz takvog prijateljskog odnosa će proizaći i prijateljski stav u odnosu na probleme oko Kosmeta – rekao je Dačić.

On je naveo da je nekadašnja Јugoslavija sa Peruom imala izuzetne odnose.

  • Peru je bio jedan od naših najvećih političkih i ekonomskih saveznika u ovom regionu. Poslednjih godina došlo je do stagnacije u odnosima i to je rezultiralo time da je Peru priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova – rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je Srbiji u interesu da obnovi odnose s Peruom.

  • Peru je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova 2008. godine, ali imaju status zamrznutog priznanja. Nisu uspostavili diplomatske odnose, a od 2015. godine ne glasaju za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama /Unesko i Interpol – podsjetio je Dačić.

Dačić je rekao da je Peru nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN i u julu će predsjedavati Savjetom bezbjednosti, te da Srbija ima njihovu otvorenu podršku u tom tijelu.

Dačić je dodao da na američkom kontinentu, od 35 država koje su članice UN, trenutno Kosovo nije priznalo 19 zemalja, dok je 16 priznalo.

On je dodao da je ekonomska saradnja dvije države veoma niska, te da saradnja nije preterano razvijena ni u drugom oblastima.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona dolara, evo koliko će dobiti BiH

Vanja A

Vučić i Hil o bilateralnoj saradnji i problemima u regionu

M.

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

M.

Ostavite komentar