20. Novembra 2020.

Dačić: Ovo nije Bajden iz devedesetih ali će tražiti priznanje KiM

Big Portal

“Mnogo na njega gledamo kroz devedesete, a zaboravljamo da je on i u ovom veku dolazio Beograd i da smo zajedno gradili odnose. Dakle, nema povratka na devedesete, bez obzira na rezultate izbora u Americi, ali demokrate će tražiti priznanje Kosova”, rekao je Dačić za Sputnjik.

On vjeruje da i Bajden, kao i mnogi političari, pokazuje dva lica – jedno dok je u opoziciji i drugo kad dođe na vlast.

“Bajden je kao potpredsednik SAD-a bio dva puta u zvaničnoj poseti Srbiji i oba puta sam se sreo s njim. I kao predsednik Vlade u Vašingtonu, i na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji na koju sam išao sa predsednikom Vučićem. Svi ti razgovori bili su potpuno drugačiji od onih koje je Bajden vodio tokom devedesetih. Tako da mislim da treba da se fokusiramo na građenje novih odnosa i novih relacija sa ljudima koji će se baviti i evropskim poslovima, odnosno, dijalogom sa Prištinom. Jer je najveći problem Bajdenove američke administracije, odnosno demokrata, to što oni smatraju da je pitanje Kosova rešeno”, kaže Dačić.

On smatra da oni ne favorizuju nastavak dijaloga Beograda i Prištine nego jednostavno traže implementaciju odluke o proglašenju Kosova.

“U tom smislu, ta administracija nam verovatno ne bi bila naklonjenija od Trampove koja nema opterećenje da je učestvovala u projektu stvaranja nezavisnog Kosova. I zato je Trampova administracija bila otvorenija za kompromis. Međutim, situacija se menja i realna međunarodna politička scena se promenila. Kosovo nema više tako jake pozicije kao što je imalo, ono nema većinu, ne može nigde da postane član”, zaključuje Dačić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare