Dačić o upozorenju V. Britanije: Incidenti, ovi s pomućenim razumom - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dačić o upozorenju V. Britanije: Incidenti, ovi s pomućenim razumom

Dačić izjavio da upozorenje Velike Britanije svojim građanima da ne putuju na sever Kosova može da se odnosi na mogućnost izbijanja većih incidenata.

Dačić u izjavi za Pink nije isključio mogućnost da te inciente izazovu oni sa, kako je rekao, “pomućenim razumom” koji bi da vojno osvoje sever Kosova. Podsetio je da to nije prvo takvo upozorenje i da je međunarodna zajednica i ranije to činila.

Prema njegovim rečima, upozorenja koja se odnose na sever Kosova, nekada su i povezana i sa kriminalizacijom Srba koju sprovodi Priština, jer se, ukazao je, stalno govori o tome da se na severu KiM nalazi jedna kriminalna struktura i da je tamo nestabilno.

“Dok u Prištini imate jednu kriminalnu vlast koja sada optužuje sever Kosova da je tu sedište kriminala. Međutim, pošto je upozorenje došlo u ovom trenutku, tumači se da bi moglo da dođe do većih incidenata koji nisu vezani za kriminal, već moglo bi da se desi, ako nekome padne na pamet, a tu mislim na ove sa pomućenim razumom, da vojno osvoje sever KiM”, rekao je Dačić.

Kaže da ni Srbija ni Priština na terenu nemaju puni suverenitet nad Kosovom, Srbija, dodaje, nema pun suverenitet od NATO bombrdovanja i Kumanovskog sporazuma, dok Priština, ukazuje Dačić, nema pun suverenitet na severu KiM.

“Njihov cilj je da, ako se stvari oduže, da probaju da ostvare hrvatski scenario i naprave novu Oluju, da proteraju Srbe sa KiM i prošire svoj suverenitet i na sever. Zato je naše upozorenje i međunarodnoj zajednici i našim građanima da zamrznuti konflikt neće moći da traje doveka, jer je to problematična koncepcija koja bi mogla da dovede do takvih napada”, navodi Dačić.

Dodaje da Prištini, takođe, ne ide u prilog što Kosovo već 11 godina, od kada su jednostrano proglasili nezavisnost, nije postala članica nijedne međunarodne organizacije – Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, OEBS-a, Saveta Evrope, Interpola, a i EU ih u svojim dokumentima navodi ne kao državu već kao teritoriju.

S druge strane, Srbija konstanto radi na tome da države povuku jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, uprkos, kaže Dačić, pritiscima koji dolaze iz SAD. “Situacija se sada promenila, jer mnoge zemlje ostavljaju mogućnost da se dođe do kompromisa”, rekao je Dačić i dodao da zbog svih tih okolonsti koje ne idu Prištini na ruku, verovanto je da Ramuš Haradinaj neće povući takse. U takvoj atmosferi, kaže šef srpske diplomatije, neizvesno je kada će doći do dijaloga, ali ga, ističe, neće biti dok se takse ne ukinu.

Rekao je još i da ne dozvoljava da mu bilo ko prigovara oko Kosova čak i kada predlaže rešenja koja se nekome ne sviđaju. “Ne dam da mi niko prigovori oko Kosova, čak i kada predlažem rešenja koja se nekome ne sviđaju, ja na to imam pravo. Uradio sam više za srpsko Kosovo nego svi ministri spoljnih poslova zajedno u istoriji”, izričit je Dačić.

Danas objavljeno

Dodik: Јasno sam rekao da BiH nema saglasnost za put u NATO

M.

Naređena evakuacija nakon eksplozije u Čačku

M.

Eksplozije u Moskvi

M.

Ostavite komentar