Dačić: Neprihvatljiva relativizacija zločina u Drugom svetskom ratu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dačić: Neprihvatljiva relativizacija zločina u Drugom svetskom ratu

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom 75. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom, da se ne smije dozvoliti relativizacija žrtava i događaja iz najrazornijeg sukoba u istoriji čovječanstva.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić je danas učestvovao na neformalnom sastanku Savjeta bezbjednosti UN koji je putem video konferencije održan na visokom nivou pod nazivom “75 godina od završetka Drugog svetskog rata na evropskom tlu – naučene lekcije za sprečavanje budućih katastrofa, odgovornost Savjeta bezbjednosti UN”.

Na skupu, održanom na inicijativu Estonije a koji su otvorili visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel i zamjenica generalnog sekretara UN Rozmari di Karlo, učestvovali su predstavnici 80 država, među njima 45 ministara spoljnih poslova.

Na početku govora, Dačić je podsetio na razmjere patnje i stradanja koje je Drugi svjetski rat donio tadašnjoj Jugoslaviji, koja se po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika našla na trećem mjestu u svijetu, ukazao na milion i sedamsto hiljada izgubljenih života u tadašnjoj Jugoslaviji, a da su ubjedljivo najveću žrtvu podneli upravo Srbi.

“U četiri ratne godine pokušano je sistematsko istrebljenje pripadnika mog naroda i nad njima su činjeni najgnusniji zločini. Podsetiću na logore smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, savezniku fašističke Nemačke, u kojima su na najokrutniji način mučeni i ubijani Srbi, Jevreji i Romi. Ipak, iz velike patnje i stradanja rodilo se i veliko herojstvo, a pripadnici srpskog naroda, zajedno sa državama saveznicima, uspeli su da se odupru i pobede okupatora i time sebe upišu zlatnim slovima u istoriju čovečanstva, a svoje potomke zaduže da neguju sećanje na ovo veliko stradanje, ali i na veliku pobedu”, istakao je Dačić.

On je, međutim, ukazao i da danas, nažalost, postoje tendencije da se ta pobjeda umanji, da se njen značaj relativizuje unošenjem novih tumačenja, pa čak i da se zločini dovedu u pitanje, što je, naglasio je, neprihvatljivo, prije svega zbog ogromnih žrtava.

“S ponosom ističemo da je tadašnja Jugoslavija aktivno učestvovala u osnivanju Ujedinjenih nacija i bila među prvih pedeset zemalja potpisnica Povelje UN. Republika Srbija u svakoj prilici ističe da su Ujedinjene nacije danas jednako neophodne kao i u vremenu kada su formirane i da njihova relevantnost ne sme biti dovedena u pitanje. Ipak, svedoci smo povremenih pribegavanja jednostranim merama i akcijama koje podrivaju i dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i međunarodnih mehanizama saradnje”, rekao je još šef srpske diplomatije.

On je podsjetio i da je, nažalost, upravo Srbija sama osjetila pogubnost takvog pristupa.

“Podsetiću vas da je odluka o upotrebi oružane sile i agresija na SR Jugoslaviju 1999. godine izvršena bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, čime ne samo da su povređena suverena prava naše zemlje, već je i podriven autoritet Saveta bezbednosti i ozbiljno ugrožena njegova primarna funkcija”, rekao je Dačić.

Ukazao je i da je poslije toga, “jednostranim aktom kojim su privremene institucije u Prištini proglasile nezavisnost tzv. Kosova, prekršena rezolucija SB UN 1244 i ozbiljno ugrožena stabilnost Republike Srbije, ali i čitavog regiona”.

Dačić je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije i da bi u procesu dijaloga sa Prištinom, upravo UN Savet bezbjednosti trebalo da imaju završnu riječ.

Na kraju govora, ministar spoljnih poslova Srbije naglasio je da kao predstavnik države i naroda koji je podneo ogromna stradanja i žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma tokom Drugog svetskog rata, želi da poruči da svi imaju moralnu obavezu da čuvaju sećanje na pouke ovog najrazornijeg sukoba u novijoj istoriji, kao i da se zajednički suprotstave bilo kakvom pokušaju relativizacije događaja iz Drugog svjetskog rata.

“Samo uz pomoć naučenih lekcija iz gorke prošlosti možemo izgraditi novu, svetliju viziju budućnosti zasnovane na zajedničkim vrednostima slobode, saradnje, razumevanja, tolerancije i poštovanja različitosti”, zaključio je Dačić.

TANJUG

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar