Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru

Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom “Republika Kosovo”. Nemamo namjeru da nastavimo dijalog dok se ove mjere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.

Priština je juče zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom “Republika Kosovo”, što Ivica Dačić ocjenjuje kao mjeru goru od taksi od 100 odsto na robu.

  • To su mjere reciprociteta što možda ni građani Srbije ni međunarodna zajednica nisu prepoznali kao još goru mjeru od takse, koje su duplirale cijenu robe ali je bar prolazila. Ova vlada u Prištini je donijela odluku da se uvedu mjere reciprociteta, što je od strane nekih zemalja pozdravljeno kao korak naprijed. Mi smo odmah rekli da je to neprihvatljivo – navodi ministar spoljnih poslova Srbije.

Prihvatanjem tih mjera, kako kaže, Srbija bi priznala Kosovo.

  • Mi nemamo ni namjeru da nastavimo dijalog dok se ne ukinu takse i reciprocitet. To je neprihvatljivo za nas i negacija svih dogovora. Sa pravom očekujemo reakciju međunarodne zajednice. Ričard Grenel je još ranije na to reagovao i rekao da je uvođenje reciprociteta izigravanje odluke o ukidanju taksi – ističe šef srpske diplomatije.

Prema njegovim riječima, dijalog Beograda i Prištine sada je na respiratoru.

  • Nalazi se u fazi kada ga nema i u toj cijeloj situaciji su razni međunarodni faktori pokušavali da daju vještačko disanje tom dijalogu, Merkel, Makron, pristup američke administracije je drugačiji od pristupa Bajdena, Hilari Klinton – smatra ministar spoljnih poslova Srbije.

“Priština kao razmaženo derište”

Komentarišući novu vladu koja bi trebalo da bude formirana u Prištini, Dačić kaže da su to stvari na koje Srbija niti može niti želi da utiče.

Bilo koja vlada, ističe, mora da se izjasni da li se pridržava ili ne svih dogovora. Svi su oni isti, kaže.

  • Žele nezavisnost Kosova, žele da to Srbija prihvati, a to nije dijalog i mi to ne prihvatamo. Oni ne shvataju promijene koje su se desile, očekuju da će im međunarodna zajednica donijeti sve na tacni što očekuju – ističe ministar spoljnih poslova.

Smatra da se Priština ponaša kao razmaženo dijete koje je međunarodna zajednica navikla da im se ispunjavaju sve moguće želje.

  • Danas više nije tako. A to zavisi od toga koliko će Srbija biti jaka, stabilna i jedinstvena, i naša pozicija je izuzetno čvrsta – nema govora dok se ne ukinu recipročne mjere. Srbija neće priznati Kosovo, želi dijalog, kompromis. Ako misle da je kompromis da Srbija samo prizna Kosovo, to ne može – napominje Dačić.

“Milo ’89. govorio da je ponosan na srpsko porijeklo”

Kada je riječ o odnosima sa Crnom Gorom, šef srpske diplomatije navodi da je regionalna politika osim koronom opterećena i drugim virusima – na primjer optuživanjem Srbije za sve i svašta.

  • Ispade da je Srbija kriva što imaju veći pad od Srbije. Crna Gora krivi Srbiju za ono što je sama napravila. Znate, kad odem na razgovor u Podgoricu ili oni dođu, u mojoj delegaciji bude bar trojica porijeklom iz Crne Gore, a kod njih nema nijednog pa čak ni porijeklom iz Srbije – naveo je Dačić.

Komentarisao je i odluku Podgorice da omogući ulazak ljudi sa Kosova.

  • Јa koliko znam sebe, Crnogorci su iz Crne Gore išli za Beograd, ako će sada za Prištnu, želim im srećan put ali nešto ne vjerujem u to – rekao je Dačić.

Crna Gora, prema njegovim riječima, pokušava da Srbije optuži da su remetilački faktor.

  • Milo (Đukanović) je ’89. rekao da je ponosan na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost – podsjeća šef srpske diplomatije.

Srbija je, kaže, dobra ali nije naivna.

  • Nismo glupi. Naš narod treba da vidi gdje je dobrodošao a gdje ne – rekao je ministar spoljnih poslova i ponovio da Srbija želi stabilnost u regionu.

rts

Danas objavljeno

Masovni pomor ribe: U Hrvatskoj ovako nešto nisu vidjeli

M.

Vozač mopeda povrijeđen u sudaru sa škodom

M.

Poginuo maloljetnik iz Prijedora: Kvadom sletio s puta, ljekari nisu uspjeli da ga spasu

M.

Ostavite komentar