24. Novembra 2020.

Dačić ne očekuje da će Bajden biti onaj Bajden iz ‘90-ih

Big Portal

Na pitanje da li očekuje da dijalog sa Prištinom u narednoj godini bude podignut na viši nivo i kako vidi promjene u američkoj administraciji, a u vezi sa dijalogom, Dačić je podsjetio da je dijalog u Briselu započeo još za vrijeme administracije prije Donalda Trampa, u vrijeme kada je Džozef Bajden bio potpredsjednik SAD.

–Ne očekujem neke ekstremne promjene kada je riječ o odnosu SAD. Ne očekujem da će Bajden biti Bajden iz 90-ih godina, uključujući predstavnike američke administracije i imena koja se pominju kao moguća kadrovska rješenja. Očekujem da će SAD, poslije Bajdenove zakletve i preuzimanja funkcije predsjednika, dati i dalje podršku dijalogu – rekao je Dačić na Beogradskom ekonomskom forumu.

On je ukazao na to da postoji razlika u pristupu, odnosno da je Trampova administracija imala veću fleksibilnost kada je riječ o potrebi pronalaženja kompromisnog rješenja, dok je demokratska imala stav da je to sve završeno i da nema šta da se traži kompromis.

–Ali, vremena su se promijenila i sada je nemoguće doći do bilo kakvog dugoročnog rješenja za KiM bez saglasnosti i učešća Srbije – istakao je Dačić.

On je primijetio i da na političkoj sceni u Prištini vlada totalna nestabilnost, da imaju izbore gotovo svake godine, da je teško napraviti vladu, te da je pitanje da li će biti izabran predsjednik ili će se otvoriti nova kriza.

Takođe, ukazao je da u Prištini to uvijek koriste kao alibi da ne ispunjavaju ono što je potpisano i dogovoreno u Briselu, a Briselski sporazum je, podsjeća, napravljen u Bajdenovo vrijeme.

–Možemo reći da je dijalog vođen u Briselu, ali mogu da potvrdim, kao neko ko je započeo dijalog i u njemu je od početka, od jeseni 2012. godine – kad god je bio neko zasedanje u Briselu, tu je bio i (američki diplomata Filip) Riker, negdje u Briselu. Nije dolazio na sastanke u okviru dijaloga, ali su predstavnici američke administracije uvijek bili prisutni i davali logističku podršku dijalogu – ispričao je Dačić.

Zato, kaže, ne misli da će doći do drastičnih promjene u pristupu američke administracije ovom dijalogu, ali da vjerovatno da promjena može biti usmjerena ka tome da oni nisu previše raspoloženi da se traga za nekim novim kompromisima.

–Ali, vrijeme se promijenilo. Američka deviza je “stanje na terenu”, a stanje na političkom terenu je takvo, da nije više isto kao kad je Bajden bio prošli put – rekao je Dačić i podsjetio da tzv. Kosovo sada nema većinu ni u jednom međunarodnom tijelu.

Foto: Djordje Savic/EPA
Autor: Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare