20. Novembra 2022.

Dačić: Ne dozvolite da Srbi budu žrtve poteza Prištine

Big Portal

Dačić je rekao da je Srbija mnogo puta dokazala da jeste za dijalog i nastavak pregovora i da više ne može da se dozvoli da srpski narod bude žrtva jednostranih poteza i svojevrsnih prevara kada je riječ o Briselskom sporazumu.

On je istakao da se Priština ponaša kao da Briselski sporazum ne postoji i da Zajednica srpskih opština ne može biti formirana o čemu je i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti više puta govorio.

Dačić se nada da neće doći do incidenata, što treba da osiguraju EU zajedno sa misijom Kfora i Euleksa, koji su upravo i garant Briselskog sporazuma.

Komentarišući poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja na hitan sastanak u Briselu, upućen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Kurtiju, Dačić je rekao da je pokušaj Borelja opravdan, ali da ne vidi razlog da sastanku prisustvuje i Vučić.

  • Potrebno je da se Kurti prizove razumu i poznavanju prava, jer je on glavni izvor svih nestabilnosti i mogućih incidenata – rekao je Dačić na ostrvu Đerba u Tunisu, gdje učestvuje na samitu Frankofonije.

Kada je riječ o primeni odluke o tablicama na Kosovu i Metohiji, čiji rok za primjenu uskoro ističe , Dačić je naglasio da, iako malo, još ima vremena da se reaguje.

  • Neophodno je da se neko prizove razumu kako bi se spriječili bilo kakve mogući incidenti i iskre koje mogu da zapale cijeli region. To znači da je potrebno da se odluka o tablicama odloži, a poslije toga krene u politički dijalog, a najvažnije od svega jeste formiranje Zajednice srpskih opština – poručio je Dačić.

On je napomenuo da još ima nade da će odluka o primjeni tablica proći bez incidenata ukoliko međunarodna zajednica ozbiljno shvati i usmjeri svoju pažnju i pritisak na stvarni izvor problema, koji je, kako je naveo, Kurti.

Dačić je učestvovao na prvom dijelu samita Frankofonije gdje je imao brojne bilateralne susrete sa šefovima vlada i država iz čitavog svijeta, prenose beogradski mediji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare