10. Decembra 2022.

Dačić: Moguće promjene u poziciji Srbije prema međunarodnoj zajednici oko KiM

Big Portal
  • Doći će do određenih promjena u našem postavljanju u situaciji kada je riječ o odnosima sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji. Nikakav problem ne postoji da KFOR obavlja svoj dio posla kako treba, ali svjedoci smo da to nije slučaj – rekao je Dačić za TV Prva govoreći o aktuelnim događajima na KiM.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je rekla da je Srbija blizu toga da donese odluku da traži da se 1.000 srpskih vojnika vrati na KiM po Rezoluciji 1244, a Dačić kaže da njene jučerašnje najave znače da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ozbiljno razmišlja kakvi dalje potezi treba da budu oko situacije na Kosovu i Metohiji.

Dačić je rekao da će Vučić tokom dana na sastancima informisati državno rukovodstvo, prije najavljenog obraćanja javnosti u 19 časova.

Govoreći o mogućnostima vraćanja srpskih snaga na KiM, Dačić je rekao da po Rezoluciji 1244 nije definisano šta je osoblje.

  • Taj dio nikad nije razrađen i nikada se nije realizovao. Nesumnjivo je da se srpske vlasti se nisu često pozivale na taj dio Rezolucije 1244, i nisu zvanično tražile vraćanje – rekao je on.

Dačić je ocijenio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno podmeće požare, što predstavnici međunarodne zajednice tolerišu.

  • Da li će međunarodni predstavnici stići da ugase te požare ili će se oni pretvoriti u opšti požar u cijelom regionu? – zapitao se Dačić.

Istakao je da je centralno pitanje odnos međunardnih činilaca prema onome što Kurti radi Srbima.

  • Da li oni to osuđuju ili tolerišu? Da li je odnos korektan i pošten, ili se prikriva da Kurti ako može uradi i okupaciju sjevera Kosova – rekao je Dačić.

Dačić je rekao da će sljedeće nedjelje u Beograd doći savjetnik državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, kao i državni ministri za Evropu Francuske i Velike Britanije.

  • Pitanje je da li to što Priština radi smatraju kao njihovo legitimno pravo, ili će onemogućiti to što Kurti radi u skladu sa Briselskim sporazumom – rekao je Dačić.

Govoreći o eventualnom slanju snaga na KiM bez dobijene saglasnost, Dačić je istakao da to traži veliko promišljanje i da bi to značilo ulazak u rat.

Podsjetio je da su crvene linije za Srbiju da ne želi nove pregovore o Briselskom sporazumu i ZSO, niti Kosovo u UN, kao i fizička bezbjednost Srba na Kosovu.

  • Ako niko ne može da garantuje da može da sačuva bezbjednost Srba, podsjećam da je predsjednik Vučić rekao da neće dozvoliti ponavljanje pogroma – rekao je on.

Dodao je da je bitno da se iscrpu sve pozicije koje znače da je Srbija uložila maksimum napora da se sačuva mir.

  • Tražimo poštovanje Rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, da se nastavi dijalog i mirno rješavaju problemi, da nema maltretiranja građana. To treba da obezbijede međunarodne snage. Ako ne mogu to da obezbijede, a počne napad na Srbe, biće to situacija u kojoj Srbija neće imati izbora – rekao je on.

Poručio je da je vrijeme da se odnos međunarodne zajednice promijeni.

  • Dok god je Kurti tu nema diplomatije, niti ikakvog plana Francuske i Njemačke ili drugih planova. Kurti može da priča i laže, a neće plan prihvatiti nikad, jer u njemu ne piše da Srbija treba da prizna Kosovo – rekao je Dačić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare