13. Oktobra 2021.

Dačić: Međunarodna zajednica da odluči – rat ili mir

Big Portal

Međunarodna zajednica, kako je rekao, zaista treba da donese ključnu odluku šta želi na Kosovu i Metohiji – rat ili mir.

  • Ovo što se sada dešava nije samo ruganje u lice čitavoj međunarodnoj zajednici, već predstavlja i pokušaj zastrašivanja sa krajnjim ciljem vojnog osvajanja sjevera KiM gdje žive Srbi i sa dodatnim ciljem da se oni protjeraju sa KiM – rekao je Dačić za Tanjug.

Predsjednik parlamenta je podsjetio da po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, bezbjednosnu funkciju na KiM obavlja KFOR, odnosno NATO, navodeći da se upad jedinice ROSU dešava po ko zna koji put bez obavještenja predsjednicima srpskih opština i bez najave, kako je to predviđeno Briselskim sporazumom.

Prema njegovim riječima, KFOR je imao obavezu da obaveijsti Srbe ako ih je, kako kaže, ROSU uopšte obavijestila o tome, ocjenjujući da je riječ o još jednom kršenju Brisleskog sporazuma.

  • Ovo je još jedan pokazatelj da će sve dok se ne pokaže čvrstina u osudi takvih jednostranih akcija, Aljbin Kurti ići na maksimalne provokacije, sa željom i suprotno svim zalaganjima Srbije za mirno rješenje problema i nastavak dijaloga, da silom pokuša da osvoji sjever i da time “riješi” pitanje problema Srba na KiM – ocijenio je Dacicć.

On je rekao da podržava državne organe na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nadležnim ministarstvima, odnosno vojskom i policijom, da pokažu čvrstinu u namjeri da ukažu koje su crvene linije Srbiej.

  • Naše crvene linije jesu opstanak Srba na KiM, naročito na sjeveru KiM, i nećemo dozvoliti nikakve oružane napade na sjeveru. I to cijeloj međunarodnoj zajednici mora da bude jasno – poručio je Dačić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare