16. Augusta 2019.

Dačić: Konsultovaću se s Vučićem, ali verovatno idemo u Finsku

Big Portal

To je poručio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, iako je odlazeća šefica diplomatije EU Federika Mogerini na taj događaj pozvala i predstavnike Prištine.

Dačić je za RTS ponovio da će se o učešću Srbije na sastanku u Helsinkiju konsultovati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ali je naglasio da će na sastanku biti poštovan “gimnik format”, koji podrazumeva da neće biti državnih obeležja.

“Moramo dobro da promislimo koliko bi se nama isplatilo da ne idemo jer bi ispalo da nas oprtužuju da ne želimo nastavak dijaloga… Najverovatnije će se ići na taj sastanak”, rekao je Dačić.

On je objasnio da se na sastanak pozivaju ministri spoljnih poslova poslova zemalja kandidata za članstvo, ali da je Mogerini sada prvi put, iako niko to od nje nije tražio, donela odluku pre dva dana da na sastanak pozove ministre spoljnih poslova partnera EU na Zapadnom Balkanu i to samo kako bi, kako je naveo, Priština prisustvovala tom sastanku.

Dačić je naglasio da je Mogerini donela tu odluku uz protivljenje Španije, ocenivši da ona želi da svom nasledniku Žozepu Borelu ostavi takvu praksu.

“Do sada Kosovo nikada nije bilo pozivano jer nisu zemlja kandidat, oni nisu zemlja, oni se definišu u dokumetima EU kao teritorija, sa zvezdicom jer nije rešeno pitanje statusa. Od Bugarske i njenog predsedavanja Kosovo je pozivano na ručak, ne u formalnom delu. Sada se prvi put poziva. Je li to nagrada za takse? Neće međunarodna zajednica da pritisne Prištinu”, poručio je Dačić.

On je ocenio da Mogerini, pred kraj mandata, želi da pokaže da je ona nešto uradila za Prištinu jer su je stalno napadali zbog toga, ali da to nije korektno prema Srbiji.

“Po čemu je to Kosovo zaslužilo takav potez Mogerini, posle taksi, posle incidenata, pokušaja pravljenja vojske, koja je protiv rezolucije 1244, posle neispunjavanja Briselskog sporazuma, koji bi ta visoka predstavnica trebalo da garantuje jer ona naslednica Ketrin Ešton?”, upitao je Dačić.

On je objasnio da svaki put zemlja koja predsedava EU, a sada je to Finska, organizuje sastanak ministara spoljnih poslova, koji zakazuje visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare