Dačić: Iz EU se niko ne oglašava za prava 29 odsto Srba u Crnoj Gori - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dačić: Iz EU se niko ne oglašava za prava 29 odsto Srba u Crnoj Gori

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je za vrijeme predsjednika Srbije Borisa Tadića postojala namjera da se i u Srbiji donese zakon o vjerskim zajednicima, ni približno sličan crnogorskom Zakonu o slobodi vjeroispovesti, ali da su se tada tome protivile SPC, ali i katolička i evagelistička crkva i islamska verska zajednica.

“Oni su bacili anatemu na Božidara Ðelića zbog donošenja tog zakona”, rekao je Dačić na TV Hepi i naglasio da se u Srbiji vraća imovina crkvama, dok se u Crnoj Gori odvija nacionalizacija, odnosno podržavljenje crkvene imovine, kao što je bilo posle 1945. godine.

Dačić je rekao se niko iz EU ne oglašava za prava 29 odsto Srba u Crnoj Gori i navodi da bi bila kao kriza oko Irana da Srbija donese zakon o slobodi vjeroispovesti na način kao što ga je usvojila Crna Gora.

“Zamislite kada bi Srbija sada donela zakon gde bi verske zajednice bile regulišane na način kao u Crnoj Gori, da mi sad možemo da raspolažemo biskupijom ili možda da raspolažemo džamijama ili sinagogama ovde u Srbiji. To bi bila kao kriza oko Irana”, rekao je Dačić.

Dačić kaže da je vlast u Crnoj Gori potpisala sve što su mogli da potpišu poslednjih 20, 30 godina protiv interesa Srbije.

Oni, kako navodi, čak i ne pitaju šta potpisuju.

Kaže da je njegova izjava da je zadatak Srbije da razbije agenture crnogorskih službi koje djeluju iz Srbije protiv interesa srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, okarakterisana kao fašistička.

“A nije fašizam da se ukinu prava 30 odsto građana Crne Gore? Nije fašizam što neko ne može da se zaposli u državnoj službi”, upitao je Dačić.

Podsjeća da je na posljednjem popisu stanovništva u Crnoj Gori 29 odsto stanovništva se izjasnilo da su Srbi, 42 odsto da im je maternji jezik srpski, više od 70 odsto su pravoslavne vjere.

TANJUG

Danas objavljeno

“Ne” zahtjevu Prištine

Vanja A

Tojagić: Ispravićemo i dopuniti optužnicu protiv Zeljkovića

M.

Akcija SIPA na području Tuzlanskog kantona; Pretresi na 14 lokacija

M.

Ostavite komentar