Dačić i Lavrov o Kosovu, pred sednicu SB UN - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dačić i Lavrov o Kosovu, pred sednicu SB UN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao u Sankt Peterburgu s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom o situaciji na KiM uoči sednice SB UN 10. juna. On je novinarima u Sankt Peterburgu, gde učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu, rekao da je Lavrova detaljno upoznao sa planovima Srbije po pitanju KiM, kao…

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao u Sankt Peterburgu s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom o situaciji na KiM uoči sednice SB UN 10. juna.

On je novinarima u Sankt Peterburgu, gde učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu, rekao da je Lavrova detaljno upoznao sa planovima Srbije po pitanju KiM, kao i da je mu je šef ruske diplomatije rekao da Moskva apsolutno podržava Srbiju i da će ta podrška biti jasno izražena i na sednici SB UN u ponedeljak.

“Sastanak je bio veoma važan zato što se desio u vreme posle najnovijih dešavanja na KiM, posle incidenata i upada na sever KiM i napada na snage UN, to jest misiju UN i ruskog predstavnika Unmika, a u oči zasedanja SB na kome ću učestvovati u ponedeljak”, rekao je Dačić.

Kaže da je upoznao Lavrova detaljno s time šta će Srbija raditi u narednim mesecima, “kakvi su naši stavovi, vezano za ovo najvažnije pitanje”.

“Da smo mi spremni na kompromis, ali da albanska strana ne želi dogovor i kompromis, da stalno ide sa rušenjem svih dogovora, da ne želi da ispuni ono što je potpisala pre šest godina, da formira ZSO, ali ne želi ni da ukine takse, niti da poštuje obaveze da bezbednosne i oružane snage ne dolaze na sever KiM”, rekao je Dačić.

Kada se tome, navodi, doda i napad na snage UN, to jest mirovne misije, vidi se da oni ne žele da dodju do bilo kakvog rešenja.

“Lavrov me je upoznao i sa ruskim stavovima, tim povodom konstatovali smo da postoji veoma dobra kooridnacija između naša dva rukovodstva i da Rusija apsolutno podržava Srbiju i da će ta podrška biti jasno izražena i na sednici SB UN u ponedeljak 10. juna”, naglasio je Dačić.

Dačić je rekao da ponovo učestvuje na SPIEF-u, kao i prethodnih desetak godina, i da je svedok toga da je forum svake godine sve veći i bolje organizovan, kao i da ima sve više učesnika i zemalja koje su tu predstavljene.

“Iskoristim uvek forum za sastanke sa kolegama, kao i danas da sa koopredsedavajućim Mešovitog komiteta za saradnju Rusije i Srbije Jurijem Borisovom. Dogovorili smo se da na jesen bude zasedanje Mešovitog komiteta u Kazanju i da ćemo u narednih mesec dana imati sastanak dva kopredsednika u Moskvi”, rekao je on.

Dačić je kazao će sa ministrima dve zemlje tom prilikom detaljno analizirati ekoomsku saradnju Srbije i Rusije i dodao da je ta saradnja inače veoma dobra. Dačić je dodao da je na forumu SPIEF imao i niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima drugih zemalja.

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar