29. Jula 2020.

Dačić: Ako bude nacrta, Vučić će odgovoriti u skladu s interesima Srbije

Big Portal

“Večernje novosti” su sinoć objavile, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sjedištu Evropske unije biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumijeva de fakto priznanje Kosova od Srbije.

Dačić kaže da je veoma čudno da se sada govori o nacrtu nekog dokumenta, jer Vučić neće u četvrtak ići u Brisel, te dodaje da bi takav dokument služio za dodatni pritisak na predsjednika Srbije.

“Predstavljanje tog dokumenta sada u ovoj fazi dijaloga bi predstavljalo iznenađenje, naročito zato što nije najavljeno da će se to desiti, ali ništa nije nemoguće. Čudno je da to sada rade, kada Vučić nije prisutan tamo, njemu su najavili da će nastavak dijaloga biti u septembru”, rekao je Dačić.

Kako kaže, ukoliko bude takvog dokumenta, on bi služio tome da se dobije na vremenu kako bi se izvršio dodatni pritisak na Vučića, i spolja i iznutra.

“Spolja razni faktori koji bi hteli da iskoriste za ucene, da Srbija mora da prihvati takav dokument jer inače ne bi imala svetlu evropsku perspektivu, a i na unutrašnjoj političkoj sceni ima onih koji pomažu takvim pritiscima organizovanjem raznih demonstracija i nasilja na ulicama… To su dve strane jedne iste medalje. Žele da se sve vrati na staro stanje”, rekao je Dačić.

Ucjenjivanje će biti ulazak Srbije u EU, kaže Dačić, jer se govori o tome da pravno obavezujući sporazum mora da uslijedi prije nego što se otvori put Srbije ka članstvu u EU.

Ističe da je siguran da će, ako bude takvog prijedloga dokumenta, Vučić upoznati javnost sa njegovim sadržajem i da će njegov odgovor biti u skladu sa nacionalnim i državnim interesima.

Navodi da srpska stana nije obaviještena o nekom dokumentu na dnevnom redu u četvrtak, već da su to tehnička pitanja, poput pitanja raseljenih, ekonomije…

Upitan da li SAD i EU dogovaraju poteze kad je riječ o kosovskom pitanju, Dačić odgovaara da ne bi mogao da kaže da postoji zajedničko i koordinisano djelovanje, već, naprotiv, pritisci iz EU i zemalja poput Njemačke i Francuske da SAD marginalizuju u dijalogu.

“To nije novo, mogli ste da vidite sivh ovih meseci, oni su minirali sastanak koji je bio planiran u Beloj kući…”, rekao je Dačić.

Kaže da je očigledno da postoji nekoliko linija i tokova želja da se ostvari uticaj na tok dijaloga

Dodaje da će svakako rezultat bilo kakvog dogovora morati da prođe Savjet bezbednosti Ujedinjenih nacija, što znači da će sve velike sile morati da daju svoje mišljenje o tome.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare