16. Novembra 2022.

Dacia više ne želi da bude bude samo jeftina marka

Big Portal

Najpre je to Volkswagen učinio sa Škodom, a čini se da istim putem ide Renault sa markom Dacia.

Ako se sećate, Škode su neko vreme bile jeftine i obično zasnovane na starijim Volkswagenovim mehaničkim platformama, a onda su nakon odličnih prodajnih rezultata počele da stižu i nešto više cene.

Renault sada cilja na veće marže za brend Dacia, čiji je vlasnik već duže od dve decenije. Novi moto je “vrednost za uloženi novac”, a nije cilj samo prodavati jeftine automobile.

Marže sada iznose 10 odsto, rekao je u utorak izvršni direktor Luka de Meo u svom ažuriranom strateškom planu, a marka će dostići 15% do 2030.

To je nivo sličan onom koji sada postižu premijum marke, kao što su BMW i Mercedes-Benz, piše Automotive News Europe.

Foto: Dacia promo

Dacia je sada spremna da napadne profitabilniji kompaktni segment, počevši od aktualnog krosovera Jogger sa sedam sedišta. Kompaktni SUV, Bigster, trebalo bi da se pojavi 2024. godine, a nakon njega će uslediti još dva kompaktna modela do 2030. godine.

“Dacia će hrabro ući u kompaktni segment, gde su marže najmanje dvaput veće nego u segmentu vozila u kome je danas”, rekao je de Meo, koji rumunski brend opisuje kao “zlatni grumen kompanije Renault”.

Čini se da će model kao što je Sandero ostati važan mamac za kupce, ali ideja je da se krene u segmente gde je zarada mnogo veća.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare