27. Augusta 2022.

Dacia Spring na Green NCAP testiranjima

Big Portal

Dacijin novi električni model Spring je kompaktno gradsko vozilo SUV dizajna. Njegova skromna snaga od 33 kW (45KS) ograničava dinamičke karakteristike, ali će se svidjeti onima koji traže funkcionalnu, čistu, efikasnu i pristupačnu individualnu urbanu mobilnost, navodi Tportal.hr.

Zbog čistog električnog pogona i male težine, Dacijin kompaktni gradski automobil dobija pune bodove, uz potrošnju energije koja je niža od Green NCAP-ovog praga maksimalnih bodova. Potrošnja je značajno povećana na testu autoputa i tu se gubi djelić boda. 89 posto energije povučene iz električne mreže je dostupno na izlaznoj strani baterije, što ukazuje na efikasan proces punjenja i pražnjenja. Najveća brzina Springa je ograničena na 125 km/h, a rezultate treba upoređivati ​​ s onima drugih automobila s oprezom.

Green NCAP je objavio i specifikacije testiranog vozila, pa tako Spring ima gume dimenzija 165/70R14 s indeksom nosivosti i brzine 81H. Deklarisani kapacitet baterije je 26,8 kWh, a deklarisani domet Springa je ukupno 230 km, odnosno 314 km u gradskoj vožnji. Deklarisana potrošnja mu je 13,9 kWh/100 km, a težina vozila 970 kg.

Budući da je Dacia Spring električno vozilo na baterije, njegove emisije gasova staklene bašte potiču samo od uzvodnih procesa snabdijevanja električnom energijom. Zahvaljujući niskoj potrošnji energije vozila i relativno niskoj emisiji CO2 evropske proizvodnje električne energije, Spring postiže najviše bodova u ovom dijelu ocjenjivanja.

Na temperaturi okoline od 23°C može se očekivati ​​domet vožnje od oko 140 km na autoputu. Rezultati ispitivanja dokazuju da je Spring ekološki prihvatljiv automobil, ne samo zbog odsutnosti lokalnih emisija zagađivača, već i zbog niske potrošnje energije. S pet zelenih zvjezdica i ukupnim indeksom od 9,9, Dacijin super mini daje primjer drugima, prenosi b92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare