Dacia Spring Electric – automobil na struju postaje pristupačan? - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Dacia Spring Electric – automobil na struju postaje pristupačan?

Dacia je predstavila svoj prvi električni model za koji tvrdi da će biti ubedljivo najjeftiniji automobila na struju u Evropi.

Dacia Spring Electric bi mogla da označi prekretnicu na evropskom tržištu kada je reč o ekspanziji električnih automobila.

Ovaj automobil će, kako najavljuje rumunski proizvođač, biti ubedljivo najpristupačniji auto na struju u Evropi. Koliko će koštati, za sada možemo samo da spekulišemo, s obzirom da Dacia na online premijeri nije otkrila njegovu cenu.

Ipak, ne treba baš očekivati da bude jeftin kao električni Renault City K-ZE, na kome je Spring Electric baziran, a koji se u Kini prodaje za oko 9.000 dolara.

Sa dužinom od oko 3,7 m, prva električna Dacia po dimenzijama spada u male gradske automobile, poput Renault Twinga. Na to ukazuje i skromno međuosovinsko rastojanje od nešto više od 2,4 m.

Sa druge strane, sa zapreminom od 300 litara, prtljažnjik je iznad proseka klase.

Foto: Dacia promo

Dacia Spring Electric je opremljena relativno malom litijum-jonskom baterijom kapaciteta 26,8 kWh, koja napaja strujom elektromotor snage 45 KS (33 kW), dok obrtni moment iznosi 125 Nm.

Proizvođač nije otkrio podatak o ubrzanju 0-100 km/h, ali je saopštio da je maksimalna brzina vozila 125 km/h.

Foto: Dacia promo

Automobil sa potpuno napunjenom baterijom može da pređe do 225 km, mereno prema WLTP standardu, odnosno do 295 km, prema WLTP City mernom ciklusu.

Vozaču je na raspolaganju i Eco režim rada motora, koji povećava autonomiju za oko 10%, ali istovremeno smanjuje snagu motora na 31 KS (23 kW).

Eco modu je maksimalna brzina manja i iznosi svega 100 km/h.

Foto: Dacia promo

Ukoliko se automobil puni na običnoj kućnoj utičnici od 220 V, za potpunu dopunu 0-100% potrebno je oko 14 sati

Instaliranjem brzog Wallbox punjača od 7,4 kW, vreme punjenja se skraćuje na 5 sati.

Baterija se najbrže može napuniti ukoliko se koristi brzi punjač od 30 kW. U tom slučaju, punjenje 0-80% kapaciteta traje manje od jednog sata.

Foto: Dacia promo

Kokpit modela Dacia Spring Electric je praktično preuzet od Renaulta City K-ZE, a dizajn enterijera dosta podseća na aktuelnu generaciju Dacia automobila.

Skuplji paketi opreme, između ostalog, sadrže i Media Nav multimedijalni sistem sa 7-inčnim digitalnim ekranom, električne podizače prozora, zadnju kameru, parking senzore…

Foto: Dacia promo

Dacia će kupcima ponuditi i teretnu varijantu u vidu lakog komercijalnog vozila. Ovaj automobil će imati dva sedišta, dok će zapremina tovarnog prostora pozadi iznositi 800 litara.

Dužina teretnog odeljka je 1.033 mm, a nosivost 325 kg.

Foto: Dacia promo

Rumunski proizvođač će model Spring Electric najpre plasirati u okviru nekoliko car-sharing servisa u Evropi (početkom naredne godine), a privatni kupci će moći da naruče ovaj automobil u jesen 2021.

Cena će biti saopštena naknadno.

Foto: Dacia promo

Danas objavljeno

Porsche Taycan treći najprodavaniji model

Vanja A

BMW debituje s „Neue Klasse“ u vidu električne serije 3 2025. godine

Vanja A

Gordon Murray T.50 zvuk kakav odavno nismo čuli (VIDEO)

Vanja A

Ostavite komentar