28. Aprila 2022.

Dacia: 10.000.000!

Big Portal

Sa fabričkih traka pogona Mioveni u Rumuniji prošle sedmice je sišao 10-milioniti automobil sa značkom brenda Dacia. Jubilarno vozilo bio je sivi primerak modela Duster.

Dacia je sa proizvodnjom automobila počela u avgustu 1968. godine a prvi model koji se izašao iz fabričke hale bio je Dacia 1100. U pitanju je u stvari Renault 8 sa amblemom rumunske marke za čiju proizvodnju je dobijena licenca od Francuza.

Već sledeće godine Dacia lansira model 1300, zasnovan na Renaultu 12. Ispostaviće se da će ovaj automobil postati ključni model za rumunskog proizvođača u narednim decenijama, s obzirom da će se u raznim karoserisjkim varijantama i uz određena unapređenja izrađivati narednih 35 godina.

Preuzimanjem kompanije od strane Renault grupe 1999. otvoreno je novo poglavlje u istoriji brenda Dacia. Nova era počinje 2004. kada je lansiran Logan, prvi model nastao nakon promene vlasništva.

Logan je omogućio da se Dacia probije i na mnoga strana tržišta na kojima nije bila do tada prisutna.

Sčedeće, 2005. godine otvara se i prva fabrika izvan Rumunije i to u Maroku. Usledila je ekspanzija novih modela (Sanderi, Duster…) i proširenje proizvodnih kapaciteta, kao i izgradnja još jednog pogona u Maroku.

Dacia 2020. ulazi i u svet električnih automobila, lansiranjem modela Spring koji se sklapa u Kini.

Danas se vozila ovog proizvođača prodaju u 44 zemlje, uglavnom u Evropi i na Mediteranu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare